Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Hongkongban

A rendőrség könnygáz- és paprikasprayt vetett be vasárnap ismét Hongkongban egy néhány száz fős, engedély nélkül demonstráló csoport ellen

– adta hírül internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A város bevásárló- és turisztikai központjának számító kerületében vasárnap délután néhány száz ember gyűlt össze, hogy kifejezze támogatását a helyi muszlim közösség, valamint az újságírók iránt. Egy héttel korábban ugyanis a rendőrség – állítólag véletlenül – festékkel fröcskölte le az egyik helyi mecset bejáratát, ezért azóta bocsánatot kértek.

A tüntetők vasárnap azt követelték, hogy a rendőrség fejezze be a „vegyi fegyverek” – vagyis a könnygázt és a kék festéket szóró vízágyúk – alkalmazását. A kék festéket a hatóságok a tüntetők későbbi azonosításának megkönnyítésére használják.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor az engedély nélkül zajló megmozdulás helyszínére több száz rohamrendőrt vezényeltek, akik egyes tiltakozókat megmotoztak. A demonstrálók közül sokan arcmaszkokat viseltek annak ellenére, hogy október 5-én hatályba lépett a megmozdulásokon maszkok használatát tiltó törvény.

A rendőrök és a tüntetők végül azután csaptak össze, hogy a tömeg egy része az autóútra vonult, akadályozva ezzel a forgalmat.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína a dátumot követő 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, hogy Peking egyre növeli befolyását a városban.

Az immár húsz hete tartó tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára általános tiltakozássá alakult a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szemben.

A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.


Hasonló cikkek