Könyv hétvégre! A felejtés kora: Obscura

Joe Hart Minnesota északi részén született és nevelkedett, nem mellesleg egészen 9 éves kora óta foglalkozik thriller- és horror történetek írásával. A 2010-es évek eleje óta publikálja novelláit, de ezzel egy időben számos regénye is megjelent az elmúlt évtizedben. Magyarul most először olvashatunk tőle valamit, az Obscurát, amely az űr- és az emberi elme titkainak legmélyére kalauzolja az olvasóit.

Története szerint 2028-ra különös betegség sújtja a világunkat, a Losian-kór, melytől az emberek először csak elfelejtenek dolgokat, később azonban erőszakossá válnak, a végső stádiumban pedig elmebaj és halál következik be. Dr. Gillian Ryan neuroradiológus a szakma első számú kutatója, aki férjét már elvesztette a Losian-kórban, ám most gyermeke is a kezdeti tüneteket produkálja. Mikor a támogatást megvonják kutatásaitól, a NASA különös ajánlatot tesz a doktornőnek, egy űrállomáson kell vizsgálatokat végeznie a Losian-kórról, cserébe anyagi támogatásban részesül majd itthon. Némi habozás után Gillian elfogadja a feltételeket, mert tudja, csak így van esélye megmenteni a lányát. Arra azonban ő sem számít, ami az űrben várja őt és a társait.

 

Nem is olyan régen még azon kellett bosszankodni, hogy egy Alien-regény nem képes megidézni az eredeti filmek atmoszféráját, erre jön az Obscura, és olybá tűnik, a szerző a kisujjából kirázza a megfelelő hangulatot. Le a kalappal az Obscura előtt, talán eleinte a könyv kissé döcögősen indul, de amint a főszereplő elhagyja a földet, a feszültség és az izgalom végigkíséri a történetet. Külön kiemelendő, hogy Joe Hart milyen jó érzékkel kezeli a cselekmény tempóját, pont a megfelelő mennyiségben adagolja a drámát, az akciót vagy éppen a hentelést, ha a helyzet úgy kívánja. Mikor az olvasó pedig azt hinné, ennél följebb már nem lehet kapcsolni a fokozatot, egy újabb csavar következik a történetben, amely friss lendületet ad a regénynek.

Az Obscura amúgy egészen sok hasonlóságot mutat az ugyancsak zseniális Mélység című horrorral. Nem csak az emberiséget sújtó kór miatt, hanem mert mind a két szerző briliánsan használja föl az izolált környezetet, igaz, a végkimenetel azért egészen különböző. Az Obscura pörgős, érdekes, gyorsan olvasható, így kifejezetten ajánlható hétvégére.

Hart, Joe. Obscura. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 336 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek