Könyv hétvégre! A felhúzhatós lány

Egy ilyen jövőben nem feltétlenül akarunk élni.

Paolo Bacigalupi novelláit különböző irodalmi folyóiratok közölték le, mielőtt megjelent volna első regénye, A felhúzhatós lány, amellyel azonnal berobbant a sci-fi és fantasy irodalomba. Elnyerte vele Hugo-, Nebula-, Locus-, Compton Crook- és John W. Campbell-emlékdíjakat, és a siker nem nevezhető véletlennek. Bacugalupi A felhúzhatós lányban egy olyan jövőképet tár elénk, amely egyszerre izgalmas és félelmetes, mert egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Történetében valamikor a közeli jövőben járunk, mikor a globális felmelegedés miatt megemelkedett a vízszint, így néhány város odaveszett, mások gátak segítségével megmenekültek. A repülőgép közlekedés teljesen megszűnt, helyette léghajók és hajók szállítják az árut világszerte, miközben az emberiség éhínségtől és különböző vírusoktól szenved; vagy az alapvető élelmiszerek esnek áldozatul egy fertőzésnek, vagy az emberek halnak meg tömegestől egy felbukkanó új világjárvány miatt. Ebben a kétségbeesett helyzetben érkezik meg Anderson Lake Bankokba, hogy kalóriügynökként földerítse Thaiföld hihetetlenül értékes magbankját. Ám a városban uralkodó szélsőséges, de békés hangulat egyik napról a másikra megváltozik, és egészen komoly változások következhetnek be.

Bacigalupi valami egészen zseniális módón építi fel A felhúzhatós lány atmoszféráját, és már az első oldaltól kezdve odavarázsolja az olvasót a könyv emberektől zsúfolt, a forróságtól elviselhetetlen helyszíneire. Azt nem lehetne mondani, hogy A felhúzhatós lány egy pörgős tempójú olvasmány, azonban a felvázolt jövőképe annyira reálisnak hat, olyan részletekbe menően megalkotott, hogy nem lehet nem elveszni benne, rácsodálkozni, élvezni és ezzel egy időben félni is tőle, hátha valamikor megvalósul. A regény nagyon okos módon Anderson Lake kivételével olyan kisembereken keresztül meséli el a történetét, akik nem rendelkeznek hatalommal, kiszolgáltatottak és általában a körülmények áldozatai, de még ez sem jelenti feltétlenül, hogy szimpatikusak lesznek. Lake pedig hiába rendelkezik kifogyhatatlan forrásokkal, ő örökké egy kívülálló lesz egy zárt világban, egy farang az ott lakók szemében.

A felhúzhatós lányt olvasni kell, mert hihetetlen komplexitása ellenére nem megterhelő, kifejezetten élvezetes regénnyé válik, még annak ellenére is, hogy komoly, aggasztó témákat érint.

Bacigalupi, Paolo. A felhúzhatós lány. Ad Astra, Budapest, 2012., 564 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek