Könyv hétvégre! A kaméleon: Tizenhárom

Steve Cavanagh 18 éves korában jogot kezdett tanulni, és a mai napig aktív gyakorolója a szakmának. Mellette írással foglalkozik, ráadásul nem is sikertelenül, hiszen a 4. résznél járó Eddie Flynn-sorozat eddig közel 20 országban jelent meg, darabjait nem egy díjjal jutalmazták az évek során. Az ír származású szerző eddigi utolsó regénye, a Tizenhárom idén hazánkban az Álomgyár kiadó gondozásában került a könyvesboltokba, melyben egy izgalmas thrillert- és bírósági drámát kapnak az olvasók.

Történetének főszereplője Eddie Flynn, a szélhámosból lett ügyvéd, akinek különleges lehetőséget kínálnak föl, mellyel, ha élni kíván, nem csak jelentős anyagi előnyhöz jutna, hanem egy megbízható munkahelyet is kapna a jövőben. Egy olyan ügyben kérik fel, hogy csatlakozzon a védelem csapatához, amelyről szinte mindenki hallott: Robert Solomont, a híres hollywoodi sztárt feleségének és testőrének meggyilkolásával vádolják. Eddie szinte biztos benne, hogy a színész ártatlan, de amiről nem tud, hogy az igazi tettes egészen közelről követi az eseményeket… a gyilkos befurakodott az esküdtek közé, és bármit képes elkövetni, hogy elérje a célját.

 

Elég csupán néhány tucat oldalt elolvasni a Tizenháromból, hogy biztosak legyünk benne: kár, hogy itthon az Eddie Flynn-sorozat negyedik részéhez volt csupán szerencsénk. Ezen kívül egyáltalán nem zavaró, hogy nem ismerjük az előzményeket, melyekre néha utalást is tesz a főszereplő, a regény önálló kötetként is teljesen tökéletesen megállja a helyét. Az események felét a főszereplő meséli el E/1-ben, akinek a stílusa rendkívüli módon szórakoztató. Kifejezetten jót tesz Eddie személyiségének, hogy egy szélhámosból lett ügyvéddel van dolgunk, aki bár rendelkezik egy elég erős igazságérzettel, a karakter ezáltal mégis kap egyfajta árnyaltságot. A vagány, jópofa, rendkívül okos protagonista esetlen oldalát is megismerjük, hiszen feleségével munkája miatt külön él, lányát alig látja, így sokkal könnyebb azonosulni is vele egyben.

A regény egyetlen negatívuma a cselekmény részletes bemutatásának másik fele, ahol a gyilkos szemszögéből követhetjük végig az eseményeket. Ez még nem feltétlenül jelentene problémát, a tárgyaláson Eddie és a tettes közötti perspektíva váltások egészen zseniálisak, mégis érzetre ez túl nagy hangsúlyt kapott a történet során. A regény dinamikájával nincsen semmi gond, de ha ezek a részek kimerültek volna néhány közjátékban, melyek megszakítják Eddie elbeszélését, sokkal feszesebb lehetett volna a végeredmény.

A Tizenhárom egy roppant izgalmas krimi-, thriller- és bírósági dráma, egy remek történettel és egy igazán szerethető, jópofa főszereplővel. Remélem, hamarosan a sorozat többi darabját is olvashatjuk majd magyarul.

Cavanagh, Steve. Tizenhárom. Álomgyár kiadó, Budapest, 2020., 510 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek