Könyv hétvégre! A keresztes-gyilkos

Ha tudományos alapon születik egy fikciós mű, az sokszor túl kalkulált történetvezetésű. De vannak kivételek.

Chris Carter Brazíliában született, majd a középiskola elvégzése után az Egyesült Államokba költözött, ahol bűnözői viselkedésre specializálódott pszichológiát tanult. Kriminálpszichológusi pályája után zenésznek állt, és az egész világot végig turnézta, azután pedig teljes állású író vált belőle. Igazság szerint sohasem tervezte tudatosan, hogy történetek kitalálásával fog foglalkozni, hirtelen jött neki az ötlet sok évvel ezelőtt, és így született meg első regénye, A keresztes gyilkos.

Történetének főszereplője Robert Hunter, akit az éjszaka kellős közepén egy különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossághoz riasztják. Az áldozat, egy fiatal lány tarkójába egy keresztet véstek, ami a keresztes gyilkos néven ismert pszichopata egyik védjegye volt. Csakhogy ez lehetetlen, hiszen azt a sorozatgyilkost évekkel korábban elfogták, és ki is végezték. De akkor mégis ki ölhette meg brutálisan a lányt? Talán az egyik utánzója? Vagy az is lehet, hogy mégsem az igazi gyilkost kapták el korábban? Hunter elszánt nyomozásba kezd társával, hogy kézre kerítsék a tettest.

Sokkolóan nyit A keresztes gyilkos, és később az egész regényre jellemző ez a fajta „magatartás”, de mint oly sokszor máskor, talán itt is jobban működne a kevesebb néha több elv. A könyv mintha már-már görcsösen akarná elborzasztani a pszichopata gyilkos rémtetteivel az olvasót, közben meg valahogy a gyilkosságokkal átesik a ló túloldalára, és nem lesz nekik többé súlyuk, ironikus módon pont hogy hiteltelenné válnak. Szerkezeti felépítés szempontjából – és dramaturgiailag is – jobb lett volna kicsit késleltetni a sokkolást, megteremteni azt a sötét hangulatot, amely illik az effajta thrillerekhez. Az első fejezet pedig inkább érződik prológusnak, apróság, a végeredményben mégis súlya van.

Ettől függetlenül szó sincs róla, hogy A keresztes gyilkos egy rossz könyv, hiszen izgalmas, az olvasó együtt nyomoz a főszereplőkkel, aggóik értük, mikor bajba kerülnek. A cselekmény fordulatos, nem kiszámítható, és talán pont a regény végi fordulat nem üt akkorát, mint amekkorát kéne neki, de ez már igazán semmiség az összképet tekintve. A szerző végzettségének köszönhetően betekintést nyerhetünk a romlott elme legsötétebb bugyraiba, és nyilván ezek a részek az egyik leghitelesebbek a könyv során.

Véres gyilkosságok, pörgős fejezetek – egy ígéretes sorozat kezdete, amelynek érdemes egy esélyt adni.

Carter, Chris. A keresztes gyilkos. General Press, Budapest, 2021, 352 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek