Könyv hétvégre! A nem túl kedves város: Wayward Pines

Fritsi Péter

Blake Crouch 2004 óta folyamatosan publikál regényeket – munkatempóját sokszor Stephen Kingéhez hasonlítják −, azonban első kiugró sikerét a Wayward Pines-trilógiával érte el 2012-ben, könyveinek azóta nagy elismeréssel adóznak science-fiction körökben. A szerző a trilógia első részében rögtön magasra emelte a színvonalat, és szerencsére ez a második és harmadik részre sem csökkent lejjebb.

Ethan Burke különleges ügynök a Wayward Pines nevű idilli kisvárosba utazik, hogy felkutassa korábban eltűnt két társát. A város közelében azonban balesetet szenved, és a helyi kórházban tér magához. Ethan tökéletes ellátást kap, mindenki nagyon kedves vele, mégis érzi, hogy valami nincs rendben. Például nem tud telefonálni, és a városban is mindenki nagyon furcsán viselkedik, és ahogy tovább nyomoz, még több különös dolog kerül felszínre; például, hogy a várost hatalmas elektromos kerítés veszi körbe. Ahogy Ethan egyre mélyebbre ás, az ő élete is úgy kerül nagyobb és nagyobb veszélybe.

Habár a trilógia mind a három darabjára igaz, talán az első a legizgalmasabb és legpörgősebb. Itt még tényleg semmi nem derül ki – vagy csak vajmi kevés – a várost övező titkokból, és úgy tűnik szó szerint minden sarok van egy újabb. Ráadásul, ahogy Ethan szemszögéből követjük végig a nyomozást és az események történését, nem lehetünk benne biztosak, nem ő őrült-e meg teljesen, vált annyira paranoiddá, hogy nem képes megkülönböztetni a képzeletet a valóságtól. Ha nem lenne elég az izgalmas nyomozás, a rejtélyek felfedése és az események akciódússága, akkor a könyv még a végén csavar egy akkorát a történeten, hogy az olvasónak könnyen leeshet az álla.

Az első rész elolvasása után az ember még több időt akar eltölteni Wayward Pines-ban, még akkor is, ha igazából ez egy nem túl kedves város.

Crouch, Blake. Wayward Pines. Agave Könyvek, Budapest, 2015, 288 oldal.


Hasonló cikkek