Könyv hétvégre! A pénz útja: Ezüstfonás

Naomi Novik először a sárkányos Temeraire-sorozattal került be a fantasy köztudatba, amely a mai napig egy népszerű széria külföldön, ott 9 rész jelent meg belőle, hazánkban azonban – egyelőre bizonytalan ideig – csupán a negyedikig jutott. A szerző önálló regényeire itthon a GABO SFF csapott le, és bár a Temeraire-sorozat nekem sohasem tartozott a kedvenceim közé, a Rengeteg meggyőzött arról, hogy Novik igenis érdemes arra, hogy odafigyeljünk rá/olvassunk tőle. Szerencsére az írónő másik különálló könyve, a Locus díjas, illetve Hugo- és Nebula-díj jelölt Ezüstfonás sem okozott csalódást.

Történetének főszereplője Mirjem, akinek aranyszívű, pénzkölcsönző apja még a lány születése előtt szétosztja a családi vagyont, így olyan szegénységben kénytelenek élni, ahol még az ételt is nélkülözni kell sokszor. Mirjem akkor veszi kézbe a dolgokat, mikor anyja súlyosan megbetegszik, és nincs pénzük arra, hogy megfizessék az orvost. Mirjem azonban nem olyan, mint az apja, és könyörtelen módon elkezdi behajtani a régi tartozásokat, amivel nem csak anyját menti meg, de kiderül, hogy veleszületett tehetsége van az üzlethez. Pletyka kap szárnyra, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt, amivel kegyetlen, jégtestű sztarik király figyelmét is felkelti, aki egyre nehezebb feladatokkal látja el. Mirjem végül a tehetsége áldozatává válik…

Csak úgy, mint a Rengeteg esetében, az elbeszélés itt is E/1-ben történik, azonban az Ezüstfonásban nem csak egy karakter szemszögéből követhetjük végig az eseményeket, hanem jóval többéből. Kicsit néha talán ez zavaró is tud lenni, sokkal könnyebben követhető lett volna, ha Mirjem részei maradnak E/1-ben, míg a többieké átvált E/3-ba. Néha egy-egy karakter igen kevés szerepet/részt kapott, de náluk is megmaradt ugyanaz az elbeszélőmód, ami meg már-már fölösleges volt és stílusban sem érhető tetten akkora különbség közöttük.

Persze ezen kívül a regény szinte minden tekintetben élvezhető, olvasmányos, precízen megalkotott leírásokkal, mesebeli téli tájakkal és talpraesett, életképes karakterekkel. Bár Mirjem és Vanda két teljesen különböző személyiség, szinte semmiben sem hasonlítanak, mind a kettőjükért lehet aggódni, az eddigi életútjuk és meghozott döntéseik miatt egyaránt. Pont, mint a Rengetegben, itt is láthatjuk, ahogy egy lány igazi nővé érik, ráébredve hatalmára. Igaz, itt a mágia és a varázslás kevésébe kap szerepet, de nem hiányzik, sokkal inkább válik a történet realisztikussá ezáltal.

Az Ezüstfonás nem csak a műfaj rajongóinak, de bárkinek lehet kellemes, könnyed kikapcsolódás.

Novik, Naomi. Ezüstfonás. GABO SFF, Budapest, 2018, 454 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek