Könyv hétvégre! A seriff: 1280 fő

Jim Thompson pályafutása során közel harminc könyvet írt, ám életében ezek közül sajnos egyik sem vált kiemelkedően sikeressé. Igazi népszerűségre csak halála után tett szert, mikor a Black Lizard kiadó elkezdte újra megjelentetni a regényeit, hogy ezzel felfrissítse a bűnügyi történetek iránti érdeklődést. Legismertebb művei közül – The Killer Inside Me, Savage Night… − az 1280 fő itthon az Agave Könyvek gondozásában jelent meg 2021 elején.

Történetének főszereplője Nick Corey, a déli Potts megye seriffje, aki bármit szívesebben csinálna – aludna, piálna és nőkkel hálna −, mint hogy a saját munkáját elvégezze. Nicknek nincs semmi gondja ezzel az életformával, azonban a közelgő seriffválasztások és a megyében zajló zűrös események fölborítják nyugodt napirendjét. Hamarosan olyan események láncolata veszi kezdetét, amely Nick összes furfangosságát megkívánja, ha meg akarja tartani jelenlegi pozícióját.

Az 1280 fő esetében könnyen hihető, hogy a könyv hátulján található fülszöveg megtévesztette az olvasót, mivel az E/1-ben elmesélt történet eleinte egy egészen más képet fest a főszereplőről. A megbízhatatlan narrátor játszi könnyedséggel vezet félre, hogy mikor néhány oldallal később felszínre bukkanjon a karakter valódi énje, beigazolódjon, Nick Corey valóban az a ravasz, minden hájjal megkent (egészen enyhe kifejezés) seriff, akinek jobb, ha nem kerülünk az útjába. Talán tényleg az a legjobb, ha nem tesz semmit, mert ha ez az ember elkezdi kézbe venni a dolgokat, ott emberek tűnnek el baljós körülmények között, hogy néhány nappal később a folyóból kerüljön elő a holttestük.

Ennek ellenére a regény nem nélkülözi a humort, egészen vicces szituációk születnek abból, ahogy Potts megye seriffje egyrészt sokkal butábbnak állítja be magát, mint amilyen, másrészt lényegében az egész történet alatt hülyére vesz szinte mindenkit a környezetében. Egyik hazugság követi a másikat, egyik rémtettel fedi el a következőt, miközben Nick életének egyetlen értelme, hogy minél többet egyen és minél több nő kegyeit élvezhesse. Ironikus módon, miközben semmitől sem riad vissza, hogy bemocskolja a kezét, pont a déli államokat akkoriban uraló rasszizmus nem jellemző rá. Furcsa módon a narrátor stílusa számomra valamiért Iain Banks A darázsgyár című regényét idézte meg.

Az 1280 fő amilyen rövid, olyan zseniális.

Thompson, Jim. 1280 fő. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 208 oldal.

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek