Könyv hétvégre! A szív alakú doboz

A holtak lehúzzák az élőket?

Joe Hill történeteit különböző folyóiratokban lehetett olvasni, mígnem 2005-ben megjelent első novelláskötete, a 20th Century Ghosts (itthon ez a Fekete telefon, és 2022-es), amelyet számos irodalmi díjjal tüntettek ki. 2007-ben Hill első regényével, A szív alakú dobozzal is sikert aratott, hiszen a könyv egészen a The New York Times bestseller lista 8. helyéig jutott, és ugyancsak elismerték néhány rangos díjjal. A szív alakú doboz, amely egy átlagos kísértet történetként indul, de valójában sokkal több annál, talán a mai napig Hill egyik legjobb regénye.

Történetének főszereplője Judas – Jude – Coyne egy kiöregedett, több mint 50 éves rock sztár, akinek furcsa vonzódása van a morbid dolgokhoz. Otthonában megtalálhatóak a legkülönfélébb halálhoz kapcsolódó tárgyak egy gyűjteményben, mint például egy régi akasztófakötél, sorozatgyilkosok festményei vagy éppen egy boszorkány vallomása. Ezért amikor Jude ügynöke felhívja a figyelmét, hogy valaki a nagyapja kísértetét árulja az interneten, a férfi azonnal lecsap az alkalomra, és megvásárolja a terméket. Azonban mikor a különös szív alakú dobozban megérkezik egy öltöny, Jude hamarosan furcsa dolgokat kezd tapasztalni a házban az aktuális barátnőjével, Georgia-val együtt. Egy öregember szelleme tűnik föl a legváratlanabb helyeken, kezében egy láncon függő borotvát lóbál, szemét mintha filctollal kisatírozták volna… Mindkettejük élete veszélybe kerül.

Hill igazából nem tesz semmi különöset A szív alakú dobozban azon kívül, minthogy szórakoztat, de azt kifejezetten jól csinálja. Maga a történet nem mondható túlságosan egyedinek, sőt, szinte az összes létező klisé megtalálható benne, amit a kísértet históriákból és filmekből ismerhetünk, de ezeknek a túlzott és helyes használata mégis képes működni szinte kifogástalanul a regény 400 oldalán keresztül. A cselekmény nem csak érdekes, de végig izgalmas is, nincsenek benne üresjáratok, így a rövid, eseménydús fejezetek könnyen a könyv végére repíthetik az olvasót. A hangulat a kezdetektől fogva nyomasztó, és szerencsére a regény végig nem is enged föl, míg főhősünk a saját múltja elől (vagy éppen abba) menekül.

A szív alakú doboz egy lendületes olvasmány, mely néha kellemesen képes megborzongatni az olvasót, de azért túlzásokba nem esik. A párbeszédek néhány helyen nem odaillőnek tűnnek, illetve a főszereplő olykor olyan cselekedetre készül, amely nem illik a személyiségéhez, de ez nem sokat ront az élményen.

Hill, Joe. A szív alakú doboz. GABO, Budapest, 2018., 404 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek