Könyv hétvégre! A szív sötétje

Beszélnünk kell Violet-ről?

Ashley Audrian kanadai születésű író, akinek eredeti foglalkozása PR-szakértő, és a Penguin Books Canada kiadóvezetőjeként dolgozott, mielőtt 2015-ben a legkisebb gyermeke betegsége miatt visszavonult, és az írás felé fordult. Első regénye aztán 2021-ben jelent meg, és A szív sötétje azonnal hatalmas siker lett, amit ő maga egy pszichológia drámaként jellemzett egy anya szemszögéből.

Történetének főszereplője Blythe Connor, aki eltökélte, hogy mindenképpen jó anya lesz, miután a felmenői között előfordult néhány igen negatív példa. Arra azonban ő sem számított, hogy első gyermekének születése után ennyi nehézséggel kénytelen majd szembenézni, ráadásul egy idő után kezd úgy tűnni, hogy lánya, Violet nem egészen olyan, mint a kortársai. Vele mindenképpen sokkal ridegebb, mint apjával, és néha egészen megbotránkoztató módon képes viselkedni, mikor pedig egy különös haláleset is történik egy játszótéren, Blythe gyanítani kezdi, hogy lányával valami nagyon nincs rendben. Talán még ő maga sincs biztonságban…

A szív sötétje igazából majdnem egy egész életutat elmesél, melyet a főszereplő, Blythe szemszögén keresztül ismerhetünk meg, aki a férjének írja meg saját történetüket. A regény lassan építkezik, és az első fejezetet leszámítva távolról indít, sőt, több jelenetben visszatekint Blythe és anyjának gyermekkorába, hogy három generáción keresztül mutasson be nekünk három különböző anyatípust, akik közül mindegyikük elbukott ebbéli feladatában ilyen-olyan okokból. Blythe ezek közül egészen nyilvánvalóan a leglelkiismeretesebb, aki tényleg jó szülő szeretne lenni, szeretné átélni azt a katarzis élményt, amit az első gyerek születése és nevelése jelent a legtöbb ember számára, de egyfolytában csak akadályokba ütközik. Ez vagy Violet miatt történik így vagy maga Blythe hoz egy olyan döntést, amely később rossznak bizonyul, és így a könyvben is egészen árnyalt lesz a kettejük viszonya; ezért eldönteni, hogy melyikükön is múlott az, hogy így alakult a kapcsolatuk, nem egészen egyértelmű.

A szív sötétje tényleg csak egy anya drámáját szeretné bemutatni, akinek talán már több generációval ezelőtt eldöntetett a sorsa, csak úgy, mint a lányának. Sokkal több ez a regény, mint egy szimpla pszichológia thriller, lassan vezeti végig az olvasót a különböző borzalmakon, míg el nem ér a hidegrázós befejezésig.

Adrian, Ashley. A szív sötétje. Libri, Budapest, 2021., 400 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek