Könyv Hétvégre! Anyátlan ez a város: Árva Brooklyn

Jonathan Lethem eredetileg 1999-ben megjelent detektívregénye, az Árva Brooklyn azonnal sikert aratott, és oda is ítélték neki abban az évben az Amerikai Könyvkritikusok Nagydíját. A könyv egyben tisztelgés a hard-boiled krimi műfaja előtt, és amíg remekül használja az író a kliséket, mellette egy kitűnő történetet is kap az olvasó, valószínűleg az egyik legsajnálhatóbb nyomozó-karakterrel.

Az Árva Brooklyn főhőse és narrátora Lionel Essrog, a Tourette-szindrómás „nyomozó”, aki Brooklynban dolgozik a kisstílű gengszter, Minna keze alatt egy autókölcsönzőnek álcázott nyomozó irodában. Lionel árvaként nőtt fel a város egyik gyermekotthonában, ahol három sorstársával – Tony, Danny és Gilbert – megismerkedtek Minnával, aki munkalehetőséget biztosított nekik, habár az elvégezendő feladatok nem egészen számítottak legálisnak. Az árva fiúkat persze ez nem igazán zavarja, Minna számukra afféle apafigura lesz, akitől nem csak pénzt kapnak, hanem az első sörüket is, ő vezeti be őket a nagybetűs életbe. Évekkel később Minnát egy napon meggyilkolják, ami mindent megváltoztat; Minna felesége azonnal menekülőre fogja, Lionelen kívül látszólag senki nem akarja kideríteni, mi is történt pontosan. De Lionel úgy érzi, őt terheli a felelősség, és muszáj lesz a végére járnia, ki volt az elkövető.

A regényből 2019-ben film készült Edward Norton főszereplésével

A regény egyik legerősebb pontja maga a főszereplő, Lionel, akinek gyerekkora óta kénytelen küzdeni a betegségével. Tourette-szindrómásként nem csak folyamatos beszédkényszere van, ami megnehezíti a kommunikációt, hanem muszáj megérintenie dolgokat (például emberek vállát), és bizonyos számokhoz is rögeszmésen ragaszkodik. Szóalkotásai egészen bravúrosak, sokszor viccesek, ámde a háttérben mindig érződik, hogy „kitörései” milyen szinten keserítik meg a mindennapjait. Lionel hűséges, jószívű, a legrendesebb a Minna-fiúk közül, ugyanakkor nem csak az az árvák sorsát kell neki elviselnie, hanem a betegsége miatti kirekesztettséget, amely egészen kiskorától végigkíséri életében. Az olvasó szívéhez hamar képes hozzánőni az Árva Brooklyn főhőse, akiért a regény kezdetétől szinte minden pillanatban lehet aggódni, ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed a főnöke kreálta fertőben.

Itt mutatkozik meg a könyv másik pozitívuma, ami pedig Brooklyn helyrajza. Jonathan Lethem biztos kézzel kalauzolja az olvasót a város bűnöktől átszőtt életébe, ahol néha a rendőrök is visszarettennek egy-egy ügy felderítésétől, ha az úgy látják jónak. Izgalmas olvasmány mind a Minna-fiúk árvaházban töltött ideje, mind pedig a később játszódó események. A történet nem váltja meg a világot, de nincs is rá szükség; ez a regény fejet hajt olyat klasszikusok előtt, mint Raymond Chandler (tőle idézetek is szerepelnek a könyvben) vagy Ross MacDonald, miközben megállja a helyét olyan utcai krónikások mellett, mint Lawrence Block, Dennis Lehane vagy George Pelecanos.

Az Árva Brooklyn a krimi rajongóknak mindenképpen javasolt, de bárkinek kellemes kikapcsolódást nyújthat.

Lethem, Jonathan. Árva Brooklyn. GABO, Budapest, 2019, 352 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek