Könyv hétvégre! Cserkészbecsület: A falka

Nick Cutter eredetileg a saját neve (Craig Davidson) alatt kezdett el írni, és már akkor fölhívta magára több neves író figyelmét, olyanokét, mint Clive Barker, Bret Easton Ellis vagy Chuck Palahniuk. Mikor fölvette írói álnevét, hogy a horror műfajában alkosson, a siker ismét nem váratott magára, hiszen első regényével, a 2015-ös A falkával nagy népszerűségre tett szert, nem mellesleg a könyv elnyerte a rangos James Herbert-díjat is. A falka egy kitűnő atmoszférájú regény, amely a legtöbbször inkább elborzaszt, mint hogy borzongasson, de hát nem elég éppen ennyi is?

Története szerint Tim Riggs cserkészparancsnok minden év őszén táborozni megy egy cserkészcsapattal Falstaff-szigetére. Idén azonban a táborozás közben megjelenik csónakkal egy furcsa idegen a szigeten, aki nagyon betegnek tűnik, és folyton éhes. Riggs-nek kötelessége rajta segíteni, hiszen ő a helyi orvos, ám arra még ő sem számít, hogy ezzel mit szabadít magára és a cserkészcsapatára. Hamarosan kénytelenek lesznek megküzdeni a rájuk törő veszedelemmel, és nem számíthatnak másra, csakis kizárólag magukra.

Kétség sem fér hozzá, hogy Nick Cutter tisztában van azzal, hogy kell kiváló horror regényt írni. A falka hiába vesz – bevallottan – kölcsön ötleteket a szerkezeti felépítését illetően Stephen King Carrie-jéből, ezen kívül semmiféle hasonlóság nem érhető tetten a két mű között; Cutter ugyan dolgozik klisékkel, történetei elemei mégsem hatnak elcsépeltnek. Eleve izgalmas karaktereket hoz össze a tinédzser fiúk személyében egyetlen helyre, majd (spoiler!) viszonylag hamar kiiktatja az őket felügyelő egyetlen felnőttet. Így főszereplőink lázadó korszakuk csúcsán jutnak hozzá az áhított szabadsághoz, ám a körülmények nem éppen ideálisak ahhoz, hogy kiteljesedésük megfelelő legyen.

Riggs parancsnok hiányával elszáll a kontroll, és ugyanezzel a lendülettel szűnik meg a cserkészcsapat bármiféle kapcsolata a külvilággal is. Míg Cutter másik idegborzoló regénye, a Mélység esetében az óceán fenekén teremtette meg a nyomasztó hangulatot, addig itt az izoláció ugyan kevésbé valósul meg, a fiúk elveszettsége és küzdelme az elemekkel mégis jobban átérezhető. Hiába van a civilizáció elérhető/látható közelségben, a fiúk szemszögéből lehetne a part akár több száz kilométerre is, akkor sem lennének képesek elérni, sem pedig többet megérteni az eseményekből.

A falka tényleg horror, igaz, a cselekmény miatt kicsit más formában, de itt is folyamatosan jelen van a paranoia, csak úgy, mint a Mélységben. Ez a regény most nem feltétlenül az idegeket borzolja – habár arra is képes −, hanem főként undort kelt, néhány gyomorforgató jelenet esetleg átlépheti az olvasó ingerküszöbét. A hétvégi kánikulában kitűnő olvasmány, ha egy kicsit lehűlni vágyunk.

Cutter, Nick. A falka. Agave Könyvek, Budapest, 2016., 390 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek