Könyv hétvégre! Dadabaj: A kulcs fordul egyet

Ruth Ware, mielőtt pszichológiai thrillerek és krimik írásába fogott volna, ifjúsági fantasy regények szerzőjeként volt ismert. Az igazi átütő sikert mégis felnőtteknek szóló történetei hozták meg neki, melyek közül kettő A nő a tízes kabinból és a Sötét erdő közepén felkerült a Sunday Times és a The New York Times betseller listájának előkelő, top 10-es helyére, nem mellesleg több irodalmi díjra jelölték őket. Legutóbb magyarul megjelent regénye, A kulcs fordul egyet lebilincselő, izgalmas olvasmány, mely ezúttal Skóciába kalauzolja az olvasót.

Történetének főszereplője Rowan Caine, aki egy óvodában dolgozik Londonban, és csupán a véletlennek köszönhetően talál rá az állásra Skóciában, melyben egy dadát keresnek. A munka egy álomlehetőségnek tűnik, amit busásan megfizetnek, ezért Rowan odautazik egy interjúra, és hamarosan meg is kapja az állást. Úgy tűnik, mintha nem lenne nehéz dolga a Heatherbrae House-nak keresztelt házban, csupán három gyermekre kell felügyelnie. Ám a tulajok sokat vannak távol, már rögtön a második nap elutaznak, és Rowan magára marad a különböző korosztályú lányokkal. Ha mindez nem lenne elég, a gyerekek a kétéves kislányt leszámítva ellenségesen viselkednek vele, és az ódon házban éjjel furcsa zajokat hallani. Vajon tényleg van ott még rajtuk kívül valaki, vagy csak Rowan képzelete űz vele gonosz játékot?

 

A kulcs fordul egyet profi módon építi föl a cselekményt, az E/1-ben elbeszélt történet igazából a főszereplő leveleiből bontakozik ki, melyeket a börtönből ír annak az ügyvédnek, akit szeretne fölfogadni védelmére. Ám hiába derül ki az első néhány oldalon, hogy egyrészt Rowan-t elítélték, és valami – előre megjósolható – tragédia történt vele, a regény mit sem veszít az izgalmából egészen a legvégéig. Ez olyannyira szó szerint értendő, hogy néhány rejtélynek a feloldása konkrétan az utolsó pár oldalon történik. Ruth Ware kitartóan és nagyon helyesen hosszú ideig kétségek között hagyja az olvasót, a csavaroknak és váratlan fordulatoknak pedig olyan alaposan ágyaz meg előre, melyek csak a legjobb thrillerek esetében tapasztalhatóak.

A fondorlatos történet mellett a szerző remekül épít atmoszférát is egyben. A főszereplő nem csak, hogy elszigetelődik az otthonától távol lévő, világtól elzárt hatalmas házban, hanem egyenesen paranoiássá válik az ott megtalálható, mindent átszövő modern technika miatt. Heatherbrae-ben mindent applikációval lehet irányítani, a hűtőt, a világítást, a függönyöket, a zuhanyzót, és ha ez nem lenne elég, a jelentős részét bekamerázták, így hiába utaztak el a tulajok, Rowan jogosan érez hatalmas feszültséget amiatt, hogy nem tudja, ki és mikor figyeli. Ajtók maradnak megmagyarázhatatlan módon nyitva vagy éppen zárulnak be a legváratlanabb pillanatban, éjjel furcsa zajok hallatszanak, mintha valaki mászkálna a házban, a gyerekek ellenségesen viselkednek a főszereplővel, és úgy tűnik, minden alkalmat megragadnak, hogy megkeserítsék az ottlétét. Rowan naponta küzd, hogy fönntartsa a látszatot, jól van, azonban – csak úgy, mint maga Heatherbrae – ő maga is sötét titkot őriz a múltjából, így kétséges, meddig bírja.

A kulcs fordul egyet bátran ajánlható hétvégi olvasmánynak, csak aztán nehogy a hideg rázzon a nyári melegben.

Ware, Ruth. A kulcs fordul egyet. GABO, Budapest, 2021, 368 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek