Könyv hétvégre! Dincsvadászat: Lisey története

Már nem egy és nem két írás született az oldalon a populáris irodalom egyik legismertebb alakja, Stephen King könyveiről. A szerző világszerte örvend hatalmas népszerűségnek, termékenységét túlszárnyalja az eladási példányszám regényeiből, melyeket előszeretettel dolgoznak föl film- vagy sorozat formájában. Születtek olyan klasszikus alkotások történeteiből, mint a Remény rabjai vagy a Halálsoron, és a nemrég az HBO-n megtekinthető 10 részes széria, A kívülálló is jól sikerült (főleg az eleje, utána elnyújtották, pont mint egy túlírott King regényt). A 2006-ban megjelent Lisey történetének jogait az Apple TV+ szerezte meg, és a belőle készült limitált sorozat szűk egy hónapon belül kerül a streaming szolgáltató műsorára. De vajon hogy sikerült az eredeti mű, és vajon érdemes-e egyáltalán megfilmesíteni?

Történetének főszereplője Lisey Debusher Landon, aki huszonöt év házasság után vesztette el az elismert és íróként többszörösen kitüntetett férjét, Scott Landont. Dolgozószobájában rengeteg kiadatlan novella lapulhat, sőt, még egy befejezett regény is, és Lisey-t ráadásul egyfolytában zaklatják az irodalmi ügynökök, akik az értékes kéziratokat akarják megkaparintani. Mikor végre két évvel Scott halála után Lisey rászánja magát, hogy rendbe szedi férje hátrahagyott írásait, sokkal több minden kerül elő, mint arra korábban számított. Lisey saját kapcsolatuk és Scott gyermekkorának viszontagságos múltját tárja föl, miközben kénytelen saját családi életét is rendben tartani. Lisey egy olyan utazásra indul, amely könnyen lehet akár halálos is.

 

King rengetegszer foglalkozott könyveiben az alkotás folyamatával, kezdve A ragyogástól a Tortúrán át egészen egyik legutóbbi kisregényéig, A patkányig, és a felsorolást még sokáig lehetne folytatni. Azonban ezeknek a regényeknek a főszereplője mindig maga az író volt, és nem pedig annak párja/felesége, így a Lisey története ezzel – legalábbis egyelőre – egyedivé válik. Nem csak hogy a főhősnő szemén keresztül tapasztalhatjuk meg az írás folyamatának nehézségeit avagy éppen könnyedségeit, hanem egyben betekintést nyerünk milyen egy olyan ember mellett/ árnyékában élni, aki kizárólag ezzel foglalkozik, ebből él.

Mindemellett Lisey karaktere is elég érdekes ahhoz, hogy szívesen olvasson róla az ember. Ha nem is rendelkezik azzal a kegyetlen múlttal, mint Scott, viharos kapcsolata testvéreivel, legfőképpen Mandával, pont elegendő ahhoz, hogy elég tartalmat biztosítson az amúgy a cselekmény nagyját képző rengeteg visszaemlékezés között. Természetesen, ha Kingről van szó, itt sem maradhat el a természetfeletti jelenléte és a főszereplő olyasfajta kegyetlen veszélyekbe sodrása, amit biztosan nem képes megúszni ép bőrrel, élete pedig nem egyszer forog majd halálos veszélyben.

A Lisey története egy roppant bensőséges kapcsolatot mesél el férj és feleség között, akik saját kitalált szavakat (dincs, kimaszott, gonoszotty, KÖMAK) használnak, és házasságuk sötét oldala ellenére még Scott halála után is összeköti őket a szerelem. Bizakodásra ad okot a regény sorozattá adaptálása esetében, hogy az Apple TV+ csupán hat részben gondolkozik, így elkerülhetőek az esetleges üresjáratok. Igaz, a Lisey története cselekménye semmiképpen nem nevezhető üresnek, ugyanakkor a könyv során előfordulnak a Kingre sajnos ugyancsak jellemző túlírások, bizonyos jelenetek elképesztő elnyújtása.

King, Stephen. Lisey története. Európa, Budapest, 2008, 684 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek