Könyv hétvégre! Egy másik hely

Dean Koontz ha nem is örvend akkora népszerűségnek világszerte, mint Stephen King, a thriller- és horror műfajában alkotó szerző azért így sem panaszkodhat. Eddigi karrierje során rengeteg könyve került föl a The New York Times bestseller listájára, melyek közül 14 keménykötésű és 16 papírfedeles végzett az első helyen. A szerző munkakedve közel 80 könyv után sem látszik apadni, és legújabb regényében, amely az Egy másik hely címre hallgat ezúttal a multiverzumok témakörével foglalkozik.

Az Egy másik hely történetének főszereplője Jeffry Coltrane, aki 11 éves lányával, Amity-vel él együtt Sauvidad Beach-en. Jeffry-t hét évvel ezelőtt elhagyta felesége és gyermekének anyja, Michelle, és azóta nem tudják, mi lett vele. Egy nap aztán egy a környéken élő hajléktalan, Ed, különös tárgyat bíz a férfira, amelyről azt állítja, hogy az a mindenség kulcsa. Azt is Jeffry lelkére köti, hogy soha nem használhatja, mert rendkívül veszélyes, sőt, jobb lenne, ha bebetonozná, és a tenger fenekére süllyesztené, mert hamarosan gonosz, hataloméhes emberek fogják keresni. Ám ahogy az általában lenni szokott, Jeffry és Amity már másnap véletlenül bekapcsolják a készüléket, és megkezdődik különösen veszélyes utazásuk.

Az egymással párhuzamosan létező végtelen számú világ elmélete mostanában közkedvelt téma Hollywoodban; elég csak megnézni a Marvel képregény filmjeinek legújabb darabjait (Pókember: Nincs hazaút, Doctor Strange az őrület multiverzumában). Rajzfilmek és rajzfilmsorozatok is merítenek a multiverzum elméletéből (Pókember: Irány a Pókverzum, Family Guy 8. évad, 1. epizód), és természetesen a regények sem maradhatnak ki a sorból. Koontz ha nem is olyan alapossággal járja körbe a témát, mint mondjuk Blake Crouch a Sötét anyagban, története mégis élvezhető és izgalmas marad, az Egy másik hely cselekménye pedig csak néhány helyen fájdalmasan bugyuta.

Nem arról van szó, hogy a szerző ne végzett volna alapos kutatómunkát a multiverzum-elmélettel kapcsolatban, vagy hogy a világok közötti átlépés az ő verziójában kevésbé hiteles és hihető, csupán a szereplők döntései néha egészen groteszkek. A két főszereplő természetesen feddhetetlen, míg a negatív karakter minden egyes szabad pillanatában arra gondol, milyen módon kéne meggyilkolni valakit, egyetlen célja pedig a mérhetetlenül nagy hatalom megszerzése. Azonban kérdéses, hogy a magát hajléktalannak álcázó Ed miért is bízná a mindenség kulcsát – egy ilyen értékes, de legfőképpen veszélyes tárgyat – egy kőművesre és annak 11 éves lányára? Miért is nem pusztítja el ő a találmányát, ha ennyire fél a kockázatoktól? A regény egy másik cselekményszála pedig még a legbárgyúbb romantikus regények nyálasságát is kenterbe veri.

Az Egy másik hely nem egy rossz regény, összességében végig élvezhető marad, de bizonyos idegesítő történetelemek sokat rontanak az összképen.

Koonzt, Dean. Egy másik hely. Next21, 2022., 352 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek