Könyv hétvégre! Értékőrző: Gyilkosság világvége előtt

Ben H. Winters Gyilkosság világvége előtt című könyvével egy egészen érdekes – és újszerű – köntösbe öltöztetett egy megszokott detektívregényt; miközben ügyesen és jól használja a krimik megszokott kliséit, nyomasztó hangulatot teremt a könyvnek azzal, hogy egy végnapjai felé rohanó Amerika területére helyezi a történetet. A Gyilkosság világ vége előtt Az utolsó nyomozó-trilógia nyitó darabja, és bár az első résszel foglalkozunk a rovatunkban, az otthon töltött unalmas órákban bátran végig lehet olvasni mind a három kötetet.

Története szerint a Földnek mindössze 6 hónapja van hátra, mert egy 2011GV1 nevű aszteroida közeledik felé, amely a tudósok szerint a becsapódáskor elpusztít majd minden életet. Az emberek az egész világon sorra hagyják ott a munkájukat vagy otthonaikat, miközben az Egyesült Államok gazdasága már összeomlott. Az öngyilkosságok mindennaposak, és pont egy ilyen esethez hívják ki Hank Palace nyomozót is, azonban a férfi meg van róla győződve, hogy igazából gyilkosság történt. Senki nem érti Palace motivációját, minden jel arra mutat, hogy az étterem mosdójában talált férfi önkezűleg vetett véget az életének, és különben is: van-e értelme egy gyilkossági ügyben nyomozni, ha úgyis itt a világvége? Hank Palace rendületlenül hiszi, hogy van, és mindent elkövet, hogy kiderítse, ki követte el a gyilkosságot, még akkor is, ha úgy tűnik, egyedül őt érdekli az igazság.

Ben H. Winters regénye nem csak a nyomozásról, hanem a morális értékek megőrzéséről is szól egy olyan világban, ahol látszólag már minden mindegy. Alapvetően egy ügy felderítésének a menetéről olvashatunk, ugyanakkor a főszereplő mindvégig képes megőrizni az emberségét és önzetlenségét, miközben az emberiség 99% körülötte csakis kizárólag magával törődik. Hiába elkerülhetetlenül közeledik a vég, hiszen csupán kósza pletykákat lehet hallani a megmenekülésről, Palace nyomozónak akkor is fontos, hogy még az utolsó pillanatokban is legyen valaki, akire lehet számítani.

A Gyilkosság világvége előtt izgalmas, fordulatos krimi egy csipetnyi science fiction beütéssel, amely plusz hangulatot kölcsönöz a regénynek. Jó tudni, hogy a féktelen piálások, drogozások és bakancslisták beteljesítése mellett még akad legalább egy személy, aki képes megőrizni az igazi értékeket.

Winters, Ben H. Gyilkosság világvége előtt. Agave Könyvek, Budapest, 2015, 270 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek