Könyv hétvégre! Eszmefuttatások: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések 2017-ben jelent meg, és a szerző azonnal sikert sikerre halmozott vele, nem csak szépen fogyott a könyvesboltokban, hanem számos rangos díjra jelölték érte. Ezt követte 2018-ban következő könyve, a Normális emberek, amely ismét jól teljesített mind az eladott példányszámok, mind a kritikák és irodalmi elismerések terén. A Normális emberekből a BBC-re készült sorozat, míg a Baráti beszélgetések adaptációja a Hulura érkezik majd valamikor 2022-ben, így nem meglepő, hogy Rooney harmadik regényét, a Hová lettél, szép világot már a megjelenése előtt hatalmas várakozás övezte. De vajon a szerző ebben is beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Nos, a rövid válasz az, hogy igen. Az, aki eddig is szerette Sally Rooney stílusát, egészen biztosan nem fog csalódni legújabb regényében, aki pedig sosem kedvelte a történeteit, az ezután sem fog rajongani érte. A Hová lettél, szép világ a szerző talán egyik legszemélyesebb műve, melyben sokszor hosszan fejtegeti, hogy milyen ára van, és milyen nehézségekkel jár, ha valaki az egyik pillanatról a másikra elismert és sikeres író lesz.

Történetének főszereplői 30 év körül fiatalok, akik bár egészen különböző életvitelt folytatnak, mégis hasonló problémákkal kénytelenek megküzdeni. Alice sikeres szerző, aki elvonultan él egy a tengerparton egy hatalmas házban, és két barátjával, Simon-nal és Elieen-nal kizárólag e-mailben tartja a kapcsolatot. Alice Tinderen megismerkedik Felix-el, akit rövid időn belül elhív magával Rómába, hogy kísérje el egy irodalmi rendezvényre. Eközben Simon és Eileen néha fölhívják egymást, olykor találkoznak, és az is előfordul, hogy az ágyban kötnek ki. Ragaszkodnak a másikhoz gyerekkoruk óta, de ez vajon szerelem? Alice és Felix mintha folyton bántanák egymást, mégis egyszerre vonzalmat is éreznek. Vajon hova tart a kapcsolatuk? És vajon mi a boldogság titka?

A Hová lettél, szép világ egészen az utolsó harmadáig ugyanazon séma szerint épül föl: egymást váltják a fejezetekben az e-mailek és a szereplőkkel való történések. Az hosszú emailek Alice és Eileen között tökéletesen mutatják be a két főszereplő gondolkodását, nem mellesleg egészen érdekes eszmefuttatásokat tartalmaznak többek között a világ működéséről, vallásról, politikáról és egyéb dolgokról. Rooney pályafutását és nyilatkozatait figyelembe véve, például nem lehet elvonatkoztatni attól az áthallástól, hogy Alice milyen szinten undorodik a hírnévtől, és hogy kifejezetten csak arra vágyik, még több regényt írhasson. Földrajzi izolációja az önkéntes száműzetésben már csak a végeredménye annak, hogy ismertsége miatt korábban is elszigetelődött a legtöbb embertől. Hiába a sok pénz és az elismertség, ettől még ugyanúgy nem találja igazán a helyét a világban, mint barátnője.

Eileen helyzete egészen más, ő a családi háttere és az életben hozott döntései miatt érzi kirekesztettnek magát. Hiába lassan harminc éves, még mindig kénytelen a nővére árnyékában élni, és a szülei is az idősebb testvért helyezik mindig előtérbe. Szerkesztőként dolgozik egy irodalmi lapnál, de igazából nem kedveli különösebben a munkáját. Egyetlen társa és barátja Simon, vele viszont kapcsolata néha közelebbi (intim), néha távolabbi, és nem csak a férfi, hanem önmaga miatt sem tud vele dűlőre jutni. Olyan kérdések foglalkoztatják, hogy vajon érdemes-e hinni Istenben, és vajon alkalmas-e a teste az anyaságra?

A Hová lettél, szép világ szereplői különbözőek, más anyagi és kulturális háttérrel, mégis a maga módján mindegyikük egy kívülálló. A regény utolsó harmadában aztán végre találkoznak ezek az egészen eltérő karakterek, és itt érződik igazán Rooney zsenialitása; briliáns szituációkat épít, mind a párbeszédek, mind a leírások és a szereplők között kialakult konfliktusok nagyszerűen vannak megalkotva. Ha valaki egy igazán modern, mai olvasmányra vágyik, melyben reflektálnak napjaink aggasztó kérdéseire és problémáira, a Hová lettél, szép világ tökéletes választás lehet.

Rooney, Sally. Hová lettél, szép világ. XXI. Század, Budapest, 2021., 318 oldal.

A Hová lettél, szép világ hivatalos honlapja: beautifulworldwhereareyou.com

 

Kövessen minket: Facebook

 


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek