Könyv hétvégre! Finomhangolás: A harmónia tébolya

A heti kemény munka és hajtás után  mindenkinek szüksége van egy kis nyugalomra, kikapcsolódásra. A lazuló könyvkedvelők figyelmébe ajánlunk a szórakoztató irodalom különböző műfajaiból  unalmas – vagy pont, hogy nem unalmas – hétvégékre olvasnivalót.

Pintér Tibor első regénye, A harmónia tébolya 2019-ben jelent meg a PRAE.HU gondozásában, tovább bővítve ezzel a kiadó Krimi ma sorozatának darabjait. A könyv nem az a megszokott, sablonos krimi, melyben minden második oldalon történik egy gyilkosság, ugyanakkor hangulatában és a benne szereplő rejtély felkutatásának bemutatásában nem marad el a többi történethez képest.

A regény két szálon fut egyszerre, és Olaszországba kalauzolja az olvasót. Az első szálon a könyv egyik főszereplője, Marco botlik bele egy különös tárgyba az utcán, melynek rendeltetéséről ugyan fogalma sincsen, de mindenképpen ki akarja deríteni annak funkcióját és történetét. Erre nem sok lehetősége van, csupán az ezüst tárgyon szereplő hiányos felirat. A másik szál a 17. században játszódik, és egy fiatal, tehetséges énekes, Matteo Borgo életét mutatja be, annak különleges kapcsolatát koperi internátus karnagyával, Maestro Domenicóval. Nem telik bele sok időbe, hogy kiderüljön, a Marco által megtalált tárgy eredete egészen Matteo és Maestro Domico koráig nyúlik vissza.

A harmónia tébolya működik krimiként: a tárgy utáni nyomozás izgalmas, mindegy, hogy a felirat kitalálásáról van szó olasz nyelvtani szabályok segítségével avagy egy személy felkutatásáról poros, alagsori könyvtárakban. A regény főszereplője szabályosan megszállottja lesz a tárgynak, nem tud nyugodni, amíg ki nem deríti, mi is az pontosan, és ez a fajta szenvedély az olvasót is könnyedén magával ragadja. A tárgy köré alkotott történet kellően érdekfeszítő és részletekben gazdag ahhoz, hogy több és több információt akarjunk megtudni róla.

A könyv másik szála is jól teljesít; a 18. századi olasz zenei életet bemutató cselekmény nem csak szórakoztató és érdekes, hanem sokszor kegyetlen is. A kegyetlenség itt nem a rengeteg gyakorlásban és túlhajszoltságban nyilvánul meg, hanem a szoprán hang megőrzéséért elkövetett kasztrálásban például. Maestro Dominico nem csupán egy szimpla karnagy, hanem egy kísérletező tudós is, aki bár megszállottságában hasonlít Marcóhoz, de a másikkal ellentétben bármit képes megtenni a céljai elérésében, semmitől sem retten vissza.

A harmónia tébolya központi eleme egy tárgy utáni kutatás, így bár gyilkosság nem történik benne, mégis, a regény drámai csúcspontján elkövetettnek tettnek súlya van. A könyv nyelvezete néha kicsit talán mesterkéltnek hat, stílusa mégis könnyen megszerethető; a fejezetek rövidek, pörgősek, ezért  gyorsan elolvasható. Kitűnő hévégi olvasmány.

A szerzővel készült korábbi interjú ITT olvasható.

A harmónia tébolya. Pintér Tibor. PRAE.HU, Budapest, 2019, 212 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek