Könyv hétvégre! Fiúk a toronyból: Vizsgálat

Josh Malerman 2014-ben mutatkozott be a világnak a Madarak a dobozban című poszt-apokaliptikus thriller regényével, amely azonnal elsöprő sikert aratott. A korábban a The High Strung nevű zenekar egyik énekese és dalszöveg szerzője elmondása szerint sok időt töltött könyvek írásával, amíg turnézás közben egyik helyről a másikra utaztak, míg végül – rengeteg átdolgozás után – első műve eljutott a könyvesboltokba, hogy aztán azóta se hagyjon föl jó szokásával, és további történeteket alkosson. 2020-ban a Fumax kiadó két könyvet is megjelentetett tőle, a Madarak a dobozban folytatását, a Maloriet, illetve egy rejtélyes intézményben játszódó thrillert, a Vizsgálatot.

Története szerint az erdő közepén különös építmény emelkedik a magasba, melyet csak a Toronynak neveznek. A benne lakó ábécé-fiúk úgy élik mindennapjaikat, hogy kizárólag ezt a helyet ismerik, a külvilágról semmiféle tudomásuk nincsen. A Torony vezetőjének egyetlen célja, hogy a kiválasztott fiúkból zseniket neveljen, anélkül, hogy bármiféle zavaró tényező elvonná a figyelmüket. Mindennap tanulnak, vizsgálatoknak vetik alá őket, míg nem egyszer az egyik, J, olyan dolgot fedez föl, amely örökre megváltoztatja nem csak az ő, hanem társai életét is. Ráébred, talán nem mondtak el nekik mindent.

Olyan könyvet írni, melyben gyerekek a főszereplők, ahol a fő hangsúly a közöttük kötetett megtörhetetlen barátságra helyeződik, ahol szemtanúi lehetünk felnőtté válásuk első lépéseinek mindig izgalmas kísérlet. Jól működött ez Stephen King Az című monstrumában, csak úgy, mint Dan Simmons Dermesztő nyarában vagy Nick Cutter A falka című regényében (és ezek csak a horrorok), és szerencsére a Vizsgálatban sincs ez másképp. A könyv alapból egy roppant érdekes koncepcióval indít: mi történne, ha 26 darab fiút nem csak a külvilágtól vágnánk el, hanem az ellenkező nemtől is? Nem csak a vallást és a politikát nem ismernék, hanem életükben soha nem találkoznának nőkkel, mert kizárólag férfiak vennék őket körül. Magasztosabb, egyedibb gondolatok születnének? Szabadabban szárnyalna az elme, ha nem vonná el semmi a figyelmét?

A Vizsgálat egy igazi thriller/horror, csak itt még természetfeletti lényekre sincs szükség, hogy az emberek szörnyetegként viselkedjenek. Szörnyeteg az intézmény vezetője, aki nem csupán isteni pozícióba emelteti magát a fiúk számára, hanem egy olyan világot teremt nekik, ahol egy külön írót bérel föl arra, hogy olyan könyveket írjon, melyek az ő eszmerendszerét szolgálják. De az ott dolgozó felügyelők/tanárok sem jobbak nála, mert ők pontosan tudják, mi folyik ott, mégis szemet hunynak fölötte mindössze a pénzért cserébe.

És ez még csak a regény eleje. Ez, illetve a főszereplő J és társainak fölfedezése, fölébredése, az intézmény elleni lázadása is éppen elég izgalmas lenne, de Malerman a második felvonásban csavar egyet a történeten, és tovább rétegeli a cselekményt, még érdekesebbé téve azt, mígnem az utolsó ötven oldal átcsap valódi horrorba.

Ha a Vizsgálat nem is éri el a Malorie szintjét, a Malerman rajongók egészen biztosan nem fognak csalódni, de természetesen nem csak nekik érdemes tenni egy próbát vele.

Malerman, Josh. Vizsgálat. Fumax, Budapest, 400 oldal, 2020.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek