Könyv hétvégre! Föld alatt: Az alagutak rejtélye

Egy föld alatti városba egyszer csak felszínen lakók érkeznek. Vajon túlélik-e a találkozást?

Érdekes utat járt be Roderick Gordon és Brian Williams ifjúsági regénysorozatának első része, Az alagutak rejtélye. 2005-ben jelent meg először magánkiadásban mindössze 2500 példányban, úgy, hogy az egyik szerző eladta a saját házát, hogy fedezze a kiadási költségeket. Később a Harry Potter-sorozat kiadója, a Chicken House karolta fel a könyvet, és 2007-ben vállalta az újrakiadását, a siker pedig nem is váratott sokáig magára, Az alagutak rejtélyét mind a kritikusok, mind az olvasók nagyon szerették. A regényben a főszereplők különös felfedezést tesznek, egy nap ugyanis rájönnek, a föld alatt egy egész civilizáció él anélkül, hogy arról bárki is tudna.

A történet főszereplője Will Burrows, a 14 éves albínó fiú, aki szabadidejét magánásatásokon tölti el archeológus apjával. Egy nap apja aztán rejtélyes körülmények között eltűnik, Will pedig barátjával az egyik ásatás közepette egy egész városra bukkannak a föld alatt, ahol azonnal fogságba esnek. Hamarosan kénytelenek rájönni, hogy az itt élők nagy része nem csak soha nem látta a felszínt, de bármit megtennének azért, hogy titokban tartsák létezésüket. Muszáj lesz valahogyan kiszabadulniuk, de vajon képesek lesznek-e rá a lehetetlen körülmények ellenére?

Kedvcsináló előzetes a könyvsorozat első két részéhez

Van az a pont az ifjúsági regények esetében, amikor a cselekmény olyan izgalmas, a szereplők annyira életszerűek, hogy felnőtt fejjel szinte ugyanolyan élményt képesek nyújtani, mintha tinédzserként olvasnánk őket. Szerencsére pont ez történik Az alagutak rejtélye esetében is, ahol nem csak a történet és a karakterek jól kidolgozottak, hanem a föld alatti világ is legalább olyan érdekfeszítő, és nem mellesleg roppant atmoszférikus.

Will és barátja, Chester (no meg a további mellékszereplők) kalandjai egyenesen átrepítik az olvasót a regényeken, izgatottan várjuk, a következő slamasztikából vajon hogyan fognak kikerülni, és mikor történik egy újabb, teljesen váratlan fordulat. Pont A lány és a csillagok esetében hiányoltam a fontos döntéseket, amiket a főszereplőnek meg kell hoznia, itt – pedig ez csak egy ifjúsági regény −, Will és a többi karakter néha olyan válaszút elé kerülnek, melyekért később bizony súlyos árat kell fizetniük. A történet – és a sorozat − előrehaladtával pedig a tinédzser szereplők jellemfejlődésének is szemtanúi lehetünk.

Hazánkban eddig 4 rész jelent meg (Az alagutak rejtélye, Földmély titka, Zuhanás a mélybe, Vissza a felszínre) a 6 részes könyvsorozatból, amely a 3. után talán túlságosan terjengős lett, a cselekmény kissé szétesett, azonban mindenképpen érdemes vele egy próbát tenni, mert az élmény, amit ad, felejthetetlen.

Gordon, Roderick és Brian Williams. Az alagutak rejtélye. Agave Könyvek, Budapest, 2007, 340 oldal.

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek