Könyv Hétvégre! Folytasd csak, Paulie: Tortúra

Stephen King egyik legnyomasztóbb könyve, a Tortúra, 1990-es első megjelenése óta hazánkban további öt kiadást élt meg, legutóbbit éppen idén, ebben a hónapban. 1987-ben elnyerte a legjobb regénynek járó Bram Stoker-díjat és jelölték érte World Fantasy-díjra is. Érdekessége, hogy King eredetileg a Richard Bachman (A hosszú menetelés, Blaze, A menekülő ember) írói álneve alatt szerette volna publikálni, de szerző lelepleződött éppen a könyv kiadása előtt, így ez végül meghiúsult. A Tortúra King hullámzó pályafutásának egyik legkiemelkedőbb darabja, amely bármiféle természetfeletti elem nélkül szégyeníti meg a legtöbb horror regényt, és okoz könnyűszerrel álmatlan éjszakákat az olvasóknak.

Történetének egyik főszereplője Paul Sheldon, a bestseller szerző, aki éppen befejezte utolsó részét a hatalmas rajongótáborral bíró viktoriánus korban játszódó romantikus regénysorozatának, a Tortúrának. Úgy érzi, új fejezethez érkezett az élete, és könyve kéziratával indul útnak autóval éjszaka az észak-amerikai Sziklás-hegységben, de hóviharba keveredik és balesetet szenved. Hatalmas szerencséjére az éppen arra járó Annie Wilkes rátalál, és megmenti az életét, hazaviszi magával a férfit, hogy ápolja és rendbe tegye összeroncsolódott lábát. Paul egy ismeretlen ház idegen ágyában ébred, lábait képtelen mozgatni, szinte alig él. Hamarosan elkezdi jobban megismerni megmentőjét, akiről egészen érdekes dolog derülnek ki, például, hogy ápolónő, a Tortúra regények egyik legnagyobb rajongója… és teljesen őrült. Paul tudja, hogy minél előbb menekülnie kéne Annie Wilkes elől, aki nem akar mást, csak egy új Tortúra történetet saját magának, de egyelőre még az ágyból sem tud kikelni segítség nélkül, a nő viselkedése pedig teljesen kiszámíthatatlan…

A Tortúra annak ellenére képes szinte az összes oldalán keresztül izgalmas regény maradni, hogy egyetlen házban – ott is főleg egy szobában – játszódik, és mindössze két szereplője van. Az alapötlet zseniális, Paul a balesete miatt teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül, így kénytelen Annie segítségére hagyatkozni, akinek szándékai finoman szólva sem egyenesek. Már a könyv elején kiderül, hogy Annie egy megszállott őrült, és ez meg is alapozza a történet egészén végig érezhető feszültséget. Az izolált, az emberiségtől totálisan elszigetelt környezet a Sziklás-hegységen (ahol King másik mesterműve, A ragyogás is játszódik), Annie kiszámíthatatlansága és agressziója és Paul tehetetlensége a nővel szemben közösen egy végtelenül komor, sötét és nyomasztó hangulatot képesek teremteni, amely egyetlen pillanatra sem enged föl a könyv során. Paul hiába van tisztában a ténnyel, hogy menekülnie kell, minden kísérlete kudarcba fullad ilyen vagy olyan okokból. Paul egyetlen mentsvára az írás, szó szerint a túlélésért kell alkotnia, és ez ironikus módon a legtöbbet hozza ki belőle.

(Az új borítón szereplő kalapácsnak semmi köze a történethez, de úgy tűnik, az Európánál ez bevált szokás a King könyvek esetében.)

De mi lesz vele, ha befejezi a könyvet? Meddig hagyja vajon életben a nő? Ki tud-e eszelni valamit, hogy megmeneküljön? Csupa olyan kérdés, melyre csak a regény elolvasása után kaphat választ az olvasó.

King, Stephen. Tortúra. Európa, Budapest, 2020, 464 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek