Könyv hétvégre! Galaxis útikalauz stopposoknak

NE ESS PÁNIKBA!

Douglas Adams brit író, akinek a science fiction irodalomra tett hatása mérhetetlen. A galaxis útikalauz stopposoknak című regénye eredetileg a BBC egy rádiójátékként indult, de később könyv formájában is páratlan sikert aratott, a mai napig kultstátusznak örvend nem csak kizárólag a fantasztikus műfaj rajongóinak körében. A regényből készült később televíziós sorozat, színpadi mű, sőt 2005-ben még egy film is Martin Freeman főszereplésével. A GABO kiadónak hála pedig mi is olvashatjuk magyarul a világ leghosszabb trilógiáját öt részben.

Történetének főszereplője Arthur Dent, akinek egy csütörtök reggel le akarják rombolni a házát, de szerencsétlenségére ugyanezen a napon pusztul el a Föld is. Régi barátja − aki amúgy egy földönkívüli −, Ford Prefect megmenti, és egyúttal egy olyan kalandba rágatja bele, mely átível a galaxison, ráadásul igencsak veszélyes. Arra azonban még maguk sem számítanak, hogy kalandjuk során talán meglelik a választ a világmindenségre. Figyelem, ez a válasz korántsem biztos, hogy kielégítő!

Vannak olyan regények, melyek igazából komoly témákkal foglalkoznak/érintenek, ezt mégsem megterhelő stílusban teszik; a Galaxis útikalauz stopposoknak pontosan ilyen. Habár egy trilógia öt részben, olvasható külön-külön is, igaz, ha az elsőbe belekezdünk, garantáltan folytatni akarjuk majd főhőseink és az univerzum sorsát. Műfaját tekintve science fiction, de abból a könnyedebb fajta, amely ugyan tartalmaz tudományos fantasztikus részeket, mégsem veszi magát komolyan egy pillanatra sem, ez és piszkos módon jól áll neki, ráadásul a regény szinte kivétel nélkül minden oldalon szórakoztató képes maradni. Magából a cselekményből váratlan fordulatai miatt talán fölösleges is konkrét részleteket kiemelni, de emlékezetes pillanat például, mikor főhőseink egy verselemzéssel vágják ki magukat egy szorult helyzetből… majdnem.

A Galaxis útikalauz stopposoknak nem véletlenül lett hatalmas klasszikus, hétvégi olvasmánynak akár külön részenként is ajánlható. A lényeg, hogy ne essünk pánikba és mindig legyen nálunk törölköző!

Adams, Douglas. Galaxis útikalauz stopposoknak. GABO, Budapest, 2021., 694 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek