Könyv hétvégre! Gombamód: Mexikói rémtörténet

Silvia Moreno-Garcia a 2010-es évektől publikálja novelláit különböző irodalmi folyóiratokban és antológiákban, első novelláskötete 2013-ban, első regénye pedig 2015-ben jelent meg. Pályafutása során elnyerte a World Fantasy-díjat, emellett még számos irodalmi elismerésre jelölték, és nem kivétel ez alól legújabb regénye sem, a Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet, melyben egy világtól elzárt helyen egy igazán sötét családi titokra derül fény.

A Mexikói rémtörténet főszereplője Noemí Taboda, aki Magaslakba utazik, mert édesapja egy aggasztó levelet kapott unokanővérétől. Noemí szereti a városi életet, annak nyüzsgését, a koktélpartikkal és bálokkal együtt, az erdő közepén lévő Magaslak ódon, elszigetelt háza azonban teljesen idegen neki. Az sem segít sokat a helyzeten, hogy úgy tűnik, senki nem látja szívesen, ráadásul a házban igen furcsa szabályok is uralkodnak, például vacsora közben nem szabad beszélni. Noemí unokatestvérét a férje családjának orvosa ápolja, aki azonban semmit nem hajlandó megvitatni a lánnyal, maga a férj pedig hallani sem akar bármilyen szóba jöhető más megoldásról. Eközben Noemí éjjelente furcsa hangokat hall a házban és még ennél furcsább álmok gyötrik. Lehet, hogy Magaslak olyan titkokat őriz, melyeket halálos lehet fölfedni?

Szerencsére igen, és bár nem lehetne azt mondani a Mexikói rémtörténetre, hogy egy pörgős cselekményű regény, valahogy a történet mindig van annyira érdekes, hogy az végig fenntartsa az érdeklődést. Moreno-Garcia látszik, hogy nem csak szereti a gótikus műfajt, de kitűnő ismerője annak minden kliséjének, és nem mellesleg remekül is tudja használni ezeket . A környezet nem csak izolált, hanem kellően atmoszférikus is, ha éppen nem tejszerű, sűrű köd lepi el a tájat, akkor az eső esik, miközben a hegyekkel körbeölelt vidéket veszélyes hasadékok szabdalják. A regénybe ízlésesen beleépített klisék mellé viszont társul egy viszonylag egyedi rejtély/történet, amely igaz, hogy komótos tempóban bontakozik ki, de összességében a Mexikói rémtörténet nem válik unalmassá.

Sokat számít, hogy a főszereplő – aki E/1-ben meséli el a történéseket – egy hamar megszerethető karakter, egy fiatal, lendületes, igazi tűzről pattant lány, aki tökéletes annak a feladatnak az ellátására, amire rábízták, és személye szöges ellentétben áll a magaslaki házban uralkodó elavult családi szokásokkal. A Mexikói rémtörténet nem félelmetes, de cserébe igazán hangulatos olvasmány, amely – számomra – egy kellemes meglepetés is volt egyben. Érdemes rá időt szánni!

Monreno-Garcia, Silvia. Mexican Gothic − Mexikói rémtörténet. Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2021., 342 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek