Könyv hétvégre! Gondoltam, benézek: Az átutazó

Kertész Erzsi csupán az utóbbi egy évtizedben kezdett el az írással foglalkozni, de milyen jól tette: gyermek- és ifjúsági regényei nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban, rövid, de annál tartalmasabb pályafutása során sok fiatallal szeretette meg az olvasást. Ám legújabb könyvével ezúttal ismeretlen területre merészkedett, ugyanis Az átutazó egy felnőtt közönségnek szóló pszichothriller, mely a Prae Kiadó Krimi ma sorozatában jelent meg a közelmúltban. Szerencsére, csak úgy, mint Mészöly Ágnes Rókabérc, Haláltúrája esetében a „komfortzónából” való kimozdulás itt is kiválóan sikerült, és a végeredmény valami egészen egyedi lett.

Az átutazó történetének főszereplője Csilla, a sikeres menedzser, aki úgy néz ki éppen élete lehetőségét szalasztja el, mikor kocsija defektet kap, és ő a semmi közepén ragad. Szerencséjére Árnyasfa − a falu, ahol rég nem látott unokatestvére, Szilárd lakik, és ahol ő is jó pár nyarat eltöltött – a közelben van, ezért oda igyekszik. Azonban a körülmények összeesküdnek ellene, hiszen az eső is egyre jobban rákezd, Árnyasfa pedig mintha nem akarná ereszteni, ráadásul mindenki furcsán viselkedik körülötte. Csillának hamarosan rá kell döbbennie, a falu régóta őrzött titkokat rejt, melyek felderítésre várnak.

Az átutazó tipikusan az a regény, amely az első mondatával megragad, és egészen az utolsóig fogva tart. Viszonylag rövid, mindössze 200 oldalával egy ültő helyben végigolvasható, de ez nem negatívum, mert a könyv megköveteli magának, hogy ne tegyük le; ezt szolgálja többek között az is, hogy nincsenek benne fejezetek. Az E/1 jelen idejű elbeszélés végigrepít a történeten, és ennek hála valóban könnyedén úgy érezhető, mintha a főszereplő fejébe csöppentünk volna, és az ő, élvezetes monológját hallgatnánk végig.

Habár Az átutazó érdekes karaktereket vonultat fel, a legizgalmasabb közülük minden bizonnyal a főszereplő, Csilla. A regény hangulata a kezdetektől feszült, amit csak még tovább fokoz Csilla zaklatott életvitele, illetve későbbi kutatása. A folyton elfoglalt, sikeres menedzser kiszakad a nyüzsgő városi életből, és hiába mondogatja, hogy szeretne újra elindulni, nem csak az időjárás dolgozik ellene, hanem saját maga is. Csilla igazából kihasználja az alkalmat, hogy kikapcsolhat, mintha menekülne az addigi élete és problémái elől, de Árnyasfában pont a saját démonjaival kénytelen szembesülni.

Mint az a hétfői interjúból kiderült, Az átutazó igazából előkép nélkül íródott, és ez nagyon jól áll neki, mert így valami egyedi született, ami semmiképpen sem nevezhető tucatnak. A stílus rendkívül szórakoztató, Csilla éppen csak annyira nyers, hogy még ne váljon unszimpatikussá. A hangulat tökéletesen illik a cselekményhez, a feszültség egy pillanatra sem enged föl, a megteremetett környezet végig nyomasztó marad.

Az átutazó nem egy hétvégi olvasmány, hanem egy péntek délutáni. Szívből remélem, hogy a közeljövőben lesz még alkalmam Kertész Erzsi felnőtteknek szóló történeteihez.

Kertész Erzsi. Az átutazó. Prae Kiadó, Budapest, 2020, 202 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek