Könyv hétvégre! Halálsoron 2.0

Coffey keze; Eduard Delacroix szörnyű halála

Paul Edgecombe története a halálsoron ott folytatódik, ahol az előző rész végén abbamaradt, azonban az események tovább bonyolódnak. A cselekmény szempontjából roppant fontos szelíd óriás, John Coffey igazából csak afféle mellékszereplő, aki bizonyos és főként különös tetteivel nagymértékben képes befolyásolni a történet alakulását vagy éppen végkimenetelét.

Stephen King a harmadik és negyedik részben − Coffey keze, Eduard Delacroix szörnyű halála – tovább műveli azt, amihez kétség kívül rendkívüli módon ért: mesél. Zsenialitása nem csak abban rejlik, hogy hitelesen képes ábrázolni az 1932-es siralomházi körülményeket, hanem hogy a történet igazából alig néhány szálon mozdul ki a halálsorról, de azt mégsem lehet rá mondani, hogy unalmas lenne. A szerző nem egyszer nyilatkozta már, hogy szereplői önálló életet élnek és neki vajmi kevés befolyása van a döntéseikkel kapcsolatban, és A halálsoron esetében ez egészen könnyen el is hihető neki. Olyan, mintha részletesen fölépített volna egy atmoszférikus környezetet, majd csupán megfigyelőként lejegyzetelte volna, mik történnek ott.

Még mindig fantasztikus az, King hogyan árnyalja a jó és rossz közötti különbséget. A remény rabjaiban már bebizonyította, hogy képes bűnöző karaktereket úgy ábrázolni, hogy azok szimpatikusnak tűnjenek, A halálsoron pedig maga a Kánaán ilyen szempontból. Nem csak azért, mert halálraítélt és halálraítélt között is hatalmas lehet a morális eltérés, hanem mert a rács másik oldalán is állhatnak szörnyű emberek. Remek példa erre az egyik őr, Percy Wetmore, akit sokkal kevésbé lehet sajnálni, mint a villamosszékbe ültetett Eduard Delacroix-t.

A halálsoron harmadik és negyedik része semmivel sem marad el az előzményektől, sőt, talán mélyebb betekintést nyújt a siralomház életébe, miközben többet megtudhatunk az ártalmatlannak tűnő John Coffey-ról.

King, Stephen. Coffey keze. Eduard Delacroix szörnyű halála. Európa, Budapest, 1997., 108 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek