Könyv hétvégre! Hangosan csiripel: A csendmadár

Fritsi Péter

Susanna Jones eredetileg 2001-ben megjelent első regényével, A csendmadárral azonnal felhívta magára figyelmet, hiszen több neves díjat is odaítéltek neki érte. A könyv az Agave Könyvek gondozásában került a könyvesboltokba hazánkban még 2004-ben, de a belőle készült Netflixes filmadaptáció miatt 2019-ben kapott egy újabb kiadást. A csendmadár egy izgalmas thriller/krimi, melyben egy lelkileg megtört nő szemszögéből követhetjük végig az eseményeket egy olyan végkifejlet felé, amely már az elejétől fogva sejthető, a végén azonban mégis meglepetés érheti az olvasót.

A történetet a könyv főszereplője meséli E/1-ben, Lucy Fly, az angol nő, aki Japánban él, és a fővárosban dolgozik, mint szakfordító. Már rögtön a könyv elején kiderül, hogy valami nincs rendben Lucy körül, hiszen a munkahelyén felkeresi a rendőrség, hogy bevigye kihallgatásra. Egy másik angol nő holttestét sodorta partra a tenger, akit nem tudnak azonosítani, mert eltávolították az ujjait. Igazság szerint Lucyt nem vádolják semmivel, csupán sora teszik fel neki a kérdéseket, amire ő a legtöbbször visszautasítja a választ, azonban a fejében annál sokkal több minden játszódik le. Szépen lassan elkezd kibontakozni a könyv igazi cselekménye, melyben megismerhetjük Lucy életét, és talán arra is választ kaphatunk, mi történt a másik nővel.

A csendmadár a mindössze 190 oldalával nem egy hosszú regény, de rövidsége ellenére mégis sokszor több a tartalom benne, mint a kétszer olyan hosszú társaiban. A könyv műfaji besorolása krimi, de itt nem a bűntény a lényeg, hanem a főszereplő belső monológja, annak visszaemlékezései a japánban töltött mindennapjaira, életének fontos állomásai melyek egy-egy kisebb-nagyobb darab szilánkot törtek le a szívéből. A cselekmény előrehaladtával egy intenzív szerelem történetét ismerhetjük meg, illetve Lucy és a későbbi áldozat Lily barátságnak hitt kapcsolatát. A csendmadár megállíthatatlanul robog a baljóslatú végkifejlet felé, míg végül sem az olvasó, sem a főszereplő nem képes eldönteni, Lucy valóban megtette, amivel gyanúsítják vagy elveszette egyszerűen az eszét az események hatására.

A csendmadár egy bravúrosan megalkotott könyv, az amúgy E/1-ben megírt elbeszélés pont akkor személytelenedik el és vált át E/3-ba, amikor a legszemélyesebb eseményeket meséli el a főszereplő az életéből, és ez a váltás néha egy mondaton belül is megtalálható. A regény egy ültő helyben végigolvasható, és ezt meg is követeli magának.

Jones, Susanna. A csendmadár. Agave könyvek, Budapest, 2019, 192 oldal.


Hasonló cikkek