Könyv hétvégre! Harry Potter és a Félvér Herceg

Harry a könyvsorozat utolsó előtti részében még nem felnőtt, de nem is teljesen tinédzser már; valahol a kettőnek a határmezsgyéjén ingázik. A tét természetesen ismét tovább nő, hiszen míg a Főnix Rendjében tagadták Voldemort visszatértét, itt már nyílt háború zajlik, melyben sajnos pont a jók állnak vesztésre. Az idősebb főszereplőben egy érettebb karakter érhető tetten, míg az ötödik részben Harry-re jellemzőek voltak a dühkitörések, itt az érzelmeit sokkal jobban kordában tudja tartani, és csak néha hoz meg olyan döntéseket, melyeket megmaradt gyermeki énje befolyásolt. A gyorsan végbemenő felnövés nem a véletlen eredménye, hiszen Harry már egyéves korától olyan terhet volt képtelen cipelni, melynek súlya alatt mások talán összeroppantak volna.

A Félvér Hercegben Harry szokásos – könnyűnek semmiképpen sem nevezhető – iskolai teendői mellett új feladatot is kap a Roxfort nagy tudású igazgatójától, Dumbledore-tól. Míg az előzményekben az atyáskodó, idős varázsló csupán rövid mellékszereplőként tűnt föl, addig itt mélyed el a leginkább kettejük kapcsolata, miközben Voldemort múltját kutatják föl különböző emlékképeken keresztül. A férfi és a fiú vizsgálódása fontos szerepet tölt be nem csak a Félvér Hercegben, hanem a sorozat hetedik, és egyben utolsó részében is; így ez az átkötő cselekményszál kitűnően mutatja, milyen jelentőséggel bír az ellenség ismerete, és hogy a megszerzett tudás valahol, valamikor hasznosnak bizonyulhat.

Emellett érdemes említést tenni róla, hogy a Harry Potter és a Félvér Herceg a sorozat legsötétebb, legkomorabb darabja. A történet vége felé a barlangban játszódó jelenet már konkrétan horrorisztikus, az előző regényekben hiába szerepeltek idáig különféle szörnyek vagy voltak félelmetesebb részek, azok az atmoszféra miatt nem működtek ilyen erőteljesen. Az előző rész végén történt események után pedig Rowling-nak ismét sikerült egy olyan befejezést írnia, amely egészen szívszaggató és keserű, főleg ha figyelembe vesszük Harry és Dumbledore küldetésének végkimenetelét.

Rowling, Joanne Katleen. Harry Potter és a Félvér Herceg. Animus, Budapest, 2008., 624 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek