Könyv hétvégre! Harry Potter és a Halál ereklyéi

Elérkezett a hosszú út vége, a hetedik résszel, a Harry Potter és a Halál ereklyéivel lezárul a könyvsorozat. Egyedinek is tekinthető a regényfolyam utolsó része, hiszen ebben Harry – és két legjobb barátja – nem tér vissza a Roxfortba, hogy folytassák a tanulmányaikat, helyette a Félvér Herceg végén meggyilkolt Dumbledore rájuk bízott feladatát igyekeznek teljesíteni. A feladat azonban semmiképpen nem nevezhető könnyűnek, és hőseink életükben először a varázsiskola védelmező falain kívül kénytelenek helyt állni.

Az immáron teljesen nyílt háború a kettéosztott varázsvilág között a végéhez közeledik, és sajnos vesztésre állnak azok, akik a jó ügyért harcolnak. A Rowling által megalkotott, a Harry Potter és a bölcsek kövében még oly barátságosnak tűnő mágiával teli birodalom még sosem volt ennyire komor és lehangoló, ahogy a mérleg nyelve egyre jobban a sötét oldal felé billen, úgy esnek többen és többen a diktatórikus rendszer áldozatául. Míg a könyvsorozat korábbi részeiben csupán egy-egy haláleset történt, és az is főként valamilyen drámai csúcsponton, addig a záró epizódban erőteljesen megszaporodnak a gyilkosságok a szerethető mellékkarakterek esetében. Azonban ezeknek súlya nem veszik el a mennyiség ellenére, a regényben uralkodó atmoszféra mindegyiket jelentőségteljessé teszi.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy Harry, Ron és Hermione nem tér vissza a Roxfortba, a hetedik regény lényegében ugyanarra a sémára épül föl, mint előzményei, tehát kerek egy tanévet ölel föl a cselekménye. Az életüket nem először teszik kockára, és megannyi veszélyes kalandjuk ellenére itt megy végbe végleg felnőtté válásuk. Ez a folyamat Harry esetében figyelhető meg a legjobban, aki a cselekmény felénél valóban elkezd vezetőként viselkedni, és végérvényesen arra az útra lépni, ami lényegében a sorsa már az első rész óta.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi méltó lezárása a sorozatnak, amely rengeteg korábban felmerülő kérdésre adja meg a választ, miközben szinte végig képes izgalmas maradni. A befejezés keserédes, és közben az olvasó is bánkódik kicsit, hogy ezután számára is véget érnek a kalandok.

Rowling, Joanne Katleen. Harry Potter és a Halál ereklyéi. Animus, Budapest, 2008., 624 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek