Könyv hétvégre! Horoszkóp minta: Zavaros vér

Robert Galbraith egy írói álnév, amely mögött a Harry Potter-sorozat szerzőnője, J. K. Rowling áll. Az első Galbraith regény, a Kakukkszó még 2013-ban jelent meg, és nem produkált igazán kiemelkedő eladási számokat, ám többen dicsérték az elsőkönyves (akkor még annak hitt) író kiforrott stílusát. Mikor hamarosan kiderült, hogy Galbraith igazából Rowling, a Kakukkszó rövid időn belül bestseller lett. Azóta a magánnyomozóként dolgozó veterán katona, Cormoran Strike és segédje, Robin Ellacott története már az ötödik résznél tart, amely a Zavaros vér címet viseli.

Történetében Cormoran Strike különös megbízást vállal el, hiszen arra kérik fel, hogy egy 1974-ben eltűnt nő esete után nyomozzon. Előtte Strike még sohasem foglalkozott döglött aktával, és bár igen csekély az esély arra, hogy felderítsen egy 40 éves ügyet, mégis mindent elkövet, hogy a végére járjon az igazságnak. Miközben társával magánéleti problémáikkal is kénytelenek megküzdeni, egy olyan szövevényes ügy közepén találják magukat, aminek a kibogozása talán lehetetlen feladat.

 

Szerencsére elmondható a Zavaros vérről, hogy a majd ezer oldalas terjedelme ellenére nincsenek benne igazán üres járatok. Nem érződik túlírottnak sem, ami az ilyen hosszúságú történeteknél azért könnyen megesik, de Rowling nagyon ügyesen, mikor a két főszereplő éppen nem az eltűnt személy után nyomoz, tölti fel regényét Strike és Robin magánéleti dilemmáival, illetve a nyomozóiroda egyéb, kevésbé hangsúlyos ügyeivel. Személyes véleményen szerint a Kakukkszó remek nyitóregény volt, míg a Selyemhernyó eggyel magasabb szintre helyezte a képzeletbeli lécet, a harmadik rész is megfelelően működött, de a negyedikre mintha kissé elfáradt volna az írónő, és a Halálos fehérrel egy kifejezetten ömlengős, sokszor unalomba fulladó, gyenge történetet kaptunk. A Zavaros vér kijavítja elődje hibáit, és Strike végre egy olyan esetet tár föl, melynek szövevényes részletei az első pillanattól az utolsóig megragadják az olvasó figyelmét.

A Rowling körül kialakult botrány ugyan a regényre is kihatással volt, azonban (spoiler) nem kell aggódni, a Zavaros vérben még csak nem is szerepel transznemű karakter, és az író még véletlenül sem fest erről a közösségről pejoratív képet. Az eltűnt nő ügyének a kibogozása ezúttal lehengerlőre sikerült a könyvben, csak úgy, mint az egyfajta mellékszálként futó sorozatgyilkos esete. Ez egy kifejezetten hosszú történet, de nem kell tőle megijedni, mert mint a legtöbb kiváló regény esetében, az olvasó itt sem érzi az idő múlását.

Galbraith Robert. Zavaros vér. GABO, Budapest, 2021, 988 p.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek