Könyv hétvégre! Horror az űrben: Éjvadászok

George R. R. Martin nevét nem nagyon kell bemutatni, hiszen a Tűz és jég dala – eddig befejezetlen – fantasy könyvciklusa, és a belőle készült roppant sikeres sorozat révén elég sokan ismerik a munkásságát. A hatalmas népszerűségnek örvendő Trónok harca könyvek talán kissé háttérbe is szorították a többi írását, holott első novelláját már 1970-ben eladta a Galaxy magazinnak. Pályafutása során kitüntették Hugo-, Locus-, Nebula-, Bram Stoker-, British Fantasy- és World Fantasy-díjakkal, az az szinte az összes jelentős elismeréssel a fantasztikus irodalom területéről. Nubela-díjat érdemelt az Éjvadászok című kisregénye is, amely egy azonos című, egyazon világban játszódó, 6 darab írását összegyűjtő kötetben jelent meg. Martin ezúttal nem az ismerős fantasy, hanem a science-fiction és a horror műfajában bizonyítja be, hogy bizony érdemes tőle olvasni.

Novellákat és kisregényeket összegyűjtő könyv esetében nincs nagyon értelme a történetről beszélni, hiszen itt az írásokat csupán a közös, Ezer világ köti össze. Ez a kapcsolat egyáltalán nem szoros, mindegyik mű egy-egy újabb helyszínen játszódik, és esetleg csak utalások fordulnak elő elvétve korábban feltűnt vagy megemlített helyszínekre. Hiába a közös univerzum, a történetek mégis annyira különböznek egymástól, mást és mást mesélnek el, miközben Martin zseniálisan keveri a sci-fi műfaját horrorral és misztikummal. Egyik novella sem unalmas, mindegyik tartogat valamiféle meglepetést, és annak ellenére, hogy közel 40 – vagy még több − évvel ezelőtt íródtak, mégsem avult el egyik sem.

Valóban érdemes kiemelni a kötet címadó kisregényét, az Éjvadászokat. Nem csak, hogy egy roppant feszült hangulat jellemzi az egész írást, hanem az olvasó figyelme végig képes fennmaradni a több kibontakozásra váró rejtély miatt. A paranoia végig ott lappang a háttérben, miközben az űrhajón utazók nem tudják, hogy valóban létezik-e a kapitányuk vagy éppen az ősi, idegen faj, melynek a keresésére indultak. Hasonló, nyomasztó atmoszféra uralkodik A Féreg Házában című novellában, csak itt az űrhajót sötét alagutak és a bennük élő rettenetes teremtmények váltják föl; két nép régóta húzódó csatája egy lassan darabjaira hulló világért.

Vannak még kellemes meglepetések a könyvben, a Csillaglány az egyik kedvenc lett, amely egy afféle csillagközi gengsztertörténet. Nagyon jól és változatosan sikerült a különböző történeteknek az összeválogatása, és ha az ember nem is vágyik az egész kötetnek az elolvasására, akkor itt meg van az a lehetősége, hogy csupán szemezgessen belőlük kedvére. De megéri végigmenni az összesen.

Martin, George Raymond Richard. Éjvadászok. Agave Könyvek, Budapest, 2018, 290 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek