Könyv hétvégre! Hű a címéhez: A beteg

A Los Angelesben élő Jasper DeWitt első és idáig egyetlen horror regénye először folytatásokban jelent meg a Redditen 2015-ben, de ott olyan népszerűnek bizonyult, hogy később kiadták rendes regényként is. Történetét azóta több nyelvre lefordították, köztük magyarra is 2021-ben. A beteg egy rövid, feszes tempójú regény, amely jobb pillanataiban képes a frászt hozni az olvasóra.

Története szerint a 2000-es évek elején a fiatal és tehetséges Parker egy New England-i elmegyógyintézetbe érkezik pszichiáternek, ahol egy rejtélyes, gyógyíthatatlan beteg várja. A csak Joe-nak hívott páciens köré egy egész legenda épült az évek során, senki nem szeret a közelében tartózkodni, az őt ápolók közül ráadásul igen nagy számban végzik holtan. Parker elhatározza, hogy ő bizony nem fog kudarcot vallani vele, ám ahogy egyre több minden derül ki a betegről és annak múltjáról, rá kell jönnie, itt valami egészen bizarr, félelmetes dolog áll a háttérben.

Igaz ugyan, hogy A beteg cselekménye a 2000-es évek elején játszódik, a főszereplő azonban blogbejegyzések formájában meséli el a történéseket 2008-ban. Ez a szerkezeti forma egyrészt rögtön az olvasó tudtára adja, hogy a főszereplő életben marad az események végére, másrészt remekül szolgál arra is, hogy a fejezetek nagy általánosságban a legizgalmasabb részeknél maradjanak abba. DeWitt rögtön az első pár oldalon remek, borzongató atmoszférát teremt, amely nem is nagyon hagy alább úgy a könyv feléig. Nagyon okosan A beteg másik kulcsfontosságú karakterével is csak ekkor találkozhatunk először, ez a fajta késleltetés pedig még tovább mélyíti a már megalapozott, sötét hangulatot. A regény rövid, ebből kifolyólag nincs túlnyújtva, így szinte egy ültő helyben, néhány óra alatt végigolvasható, és maga a szöveg, no meg a történet összességében meg is követeli ezt.

Ugyanakkor a rövidségében érhető tetten a hiányossága is, érezhetően – legalább a friss megjelenésre – érdemes lett volna még jobban kibontani a cselekményt, kicsit tovább dolgozni rajta. A regény második fele mintha kicsit leeresztene, a hangulat és atmoszféra némileg felhígul, egyszer a történet elmegy egy ilyen összeesküvés-elmélet irányba, majd visszakanyarodik az eredeti ötlethez, ami nem tesz jót A beteg dinamikájának. Bár a rejtély leleplezése és a könyv befejezésének minősége szubjektív, az is hagy maga után némi kivetnivalót érzésre.

Mindezek ellenére A beteg pozitív élmény, amely egyedül olvasva képes hatásos lenni a hangulata és benne használt képi világ miatt. Fülledt nyári éjjeleken kellemes, hidegrázós olvasmány lehet belőle.

DeWitt, Jasper. A beteg. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 224 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek