Könyv hétvégre! Képzelt barát

Stephen Chbosky forgatókönyvíróként és rendezőként kezdte a karrierjét, igazán híressé mégis 1999-ben megjelent könyvével, az Egy különc srác feljegyzéseivel vált; 2012-ben ráadásul ő készíthette el a Zabhegyezővel rengeteg hasonlóságot mutató mű filmváltozatát is. Chbosky ezentúl dolgozott olyan televíziós sorozatokon is, mint a Jericho, majd 2019-ben jelentkezett új regénnyel, a Képzelt baráttal, egy 700 oldalas pszichológiai horrorral.

Történetének főszereplője a hétéves Christopher, aki édesanyjával, Kate Rose-zal egy bántalmazó kapcsolatból menekülve egy kisvárosban kezd új életet. Mill Grove tökéletes helynek tűnik mindkettejüknek, a fiú remek iskolába járhat, Kate pedig azonnal tud egy új állást szerezni magának. Christopher azonban egyik nap eltűnik, és mikor hat nap múlva sértetlenül előkerül, valami gyökeresen megváltozik. Életük ugyan jobbra fordul, de ennek ára van, amit nem biztos, hogy Kate és Christopher meg szeretne fizetni.

Chbosky már 23 évvel ezelőtt bebizonyította, hogy képes jó regényt írni. Az Egy különc srác feljegyzéseiben egy fejlődéstörténetet követhettünk végig, és bár a Képzelt barát egy jóval hosszabb lélegzetvételű, több karaktert mozgató könyv, a fejlődés több szereplő személyében itt is tetten érhető. A Képzelt barát horror, de az igazán jó fajtából való, lassan építkezik és semmiképpen sem csap át öncélú ijesztgetésekbe; minden jelenet a cselekmény előrehaladtát szolgálja, és Chbosky ezekbe vegyíti bele rémálomszerű elképzeléseit. Bár a műfajnak megvannak a maga kliséi, tagadhatatlan, hogy a regény sok hasonlóságot mutat Stephen King történeteivel: a helyszín egy kis közösség, a főszereplő itt is (több) kisfiú, aki kénytelen olyan döntéseket meghozni, melyek felnőtt embereket is megterhelnének, nem beszélve a jó és a rossz végtelen küzdelméről.

A Képzelt barát olvastatja magát, hossza ellenére sem érződik túlírtnak, megterhelőnek, amihez nem csak a rövid fejezetek járulnak hozzá, hanem a szerző velős, tömör, szinte tőmondatokba szedett prózája is – és mindezek ellenére a stílus mégsem válik töredezetté. Megérte ennyit várni Chbosky új regényére, reméljük, a következő történetének megírása majd nem tart ennyi ideig.

Chbosky, Stephen. Képzelt barát. Maxim, Szeged, 2022., 700 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek