Könyv hétvégre! Keserű igazság: Bűnösök

Fritsi Péter

Az ügyvéd családból származó Graham Moore első regénye még 2010-ben jelent meg The Sherlockian címmel, és azonnal el is töltött 3 hetet a New York Times bestseller listáján. Igazi hírnevet azonban mégis a 2014-es Kódjátszma forgatókönyve hozott neki, hiszen ezt egy Oscar-díjjal jutalmazták, hogy aztán 2016-os könyvével, Az éjszaka fényével még több elismertséget szerezzen magának. Eddigi legújabb műve, a Bűnösök, 2020-ban került a könyvesboltokba, és egy olyan krimit kaptunk vele, melyben a szereplők döntései és azoknak a következményei sokkal fajsúlyosabb, mint magának a bűnténynek a megoldása.

Története szerint tíz évvel ezelőtt az esküdtszék annak ellenére felmentette a fekete Bobby Nockot a gyilkosság vádja alól, hogy rengeteg terhelő bizonyíték szólt ellene. A döntés miatt hatalmas botrány alakult ki, az egyik esküdt, Rick Leonard később nyilvánosan kijelentette, hogy hibát követtek el, sőt, még egy könyvet is írt az ügyről. Tíz évvel később az esküdtszék egyik vezéralakja, Maya Seale ügyvédként dolgozik, és meghívják egy dokumentumsorozatba, melyet az esetről forgatnak. Rick azt állítja, megdönthetetlen bizonyítéka van arról, hogy Bobby Nock bűnös, csak hogy, mielőtt bárkinek is elmondhatná, valaki meggyilkolja. A gyanú pedig Mayára terelődik…

Graham Moore Az éjszaka fénye után ismét bebizonyította, hogy képes izgalmas, érdekfeszítő regényt írni, amely ezúttal napjainkban játszódik, és igencsak aktuális témákkal – rasszizmus – is foglalkozik. A Bűnösök egyszerre két idősíkon játszódik, a jelenkorban zajló vonalon Maya Seale a főszereplő, és az ő szemszögéből követhetjük végig az eseményeket, ő az, aki – választás híján, hiszen őt vádolják azzal a gyilkossággal, amit nem követett el −, a végére jár a rejtélyeknek. A könyv másik felében a tíz évvel ezelőtt zajló gyilkossági perbe nyerhetünk betekintést egy-egy esküdt perspektíváján keresztül, megmutatva, hogy igazából mindenkinek van valami rejtegetnivalója, amit nem akar a világ elé tárni, így szinte mindenkinek meglehetett a motivációja Rick megölésére. Arról nem beszélve, hogy ezzel a szállal a regény nem csak szimpla krimi lesz, hanem egy bírósági dráma is egyben.

De azért a Bűnösök elsősorban mégiscsak egy bűnügyi történet, és mint ilyen, Rick gyilkosságának a felderítésére helyeződik a fő hangsúly, így bemutatva azt, hogyan alakult az esküdtek élete, milyen árat kellett azért fizetniük, hogy tíz évvel ezelőtt meghozták a döntésüket (hogy ez helyes volt-e vagy sem, nem lehet tudni igazából). Mindenkinek megvan a maga személyes drámája, és mikor ezeken keresztül Maya eljut végre a megoldáshoz, az nem feltétlenül egy olyan pillanat, amitől leesik az olvasó álla, hogy „na, erre aztán végképp nem számítottam”. Viszont az az erkölcsi dilemma, ami a történet vége felé emiatt felmerül, sokkal erősebb és jelentősebb, mint magának a gyilkosság elkövetésének az oka.

A Bűnösök talán ki is mondja valamikor: nincs teljes igazság. Néha azt kell választani, ami a kisebbik rossz, és amitől kevesebben sérülnek.

Moore, Graham. Bűnösök. Agave könyvek, Budapest, 2020, 354 oldal.


Fritsi Péter

Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek