Könyv hétvégre! Kutya egy világ: Kötődés

Dean Koontz ha nem is örvend akkora népszerűségnek világszerte, mint Stephen King, a thriller- és horror műfajában alkotó szerző azért így sem panaszkodhat. Eddigi karrierje során rengeteg könyve került föl a New York Times bestseller listájára, melyek közül 14 keménykötésű és 16 papírfedeles végzett az első helyen. Nem mellesleg a 75 éves író elmondása szerint az idén megjelent, 78. regénye után sem fogyott ki az ötletekből, mely a Kötődés címet viseli. A Kötődés egy 400 oldalas, izgalmas thriller, amely bár a legtöbbször kiszámítható, mégis végig képes lekötni az olvasót.

Történetében a 11 éves Woody Bookman és édesanyja, Megan történetét követhetjük végig, akik Pineheaven-ben élik jobbára gondtalan hétköznapjaikat. Woody soha életében nem szólalt még meg, akkor is hallgatott, mikor édesapja évekkel ezelőtt életét vesztette egy szörnyű balesetben. Az autizmus jeleit mutató fiú némasága ellenére nagyon okos, és egészen biztos benne, hogy apja igazából gyilkosság áldozata lett. Az ügyben az interneten végzett kutatómunkája a végéhez érkezett, megdönthetetlen bizonyítékokkal rendelkezik, ám ez sajnos más, veszélyes és nagy hatalommal rendelkező emberek figyelmét is felkelti, akik nem akarják, hogy kiderüljön az igazság.

Van úgy, hogy egy regény a hibái ellenére működik – a Kötődés is pont ilyen. Furcsa ilyet mondani egy olyan könyv esetében, ahol egy vírussal megfertőződött őrült húscafatokat harap ki másokból, de ez a történet kicsit olyan, mint egy nagy mese. A karakterek – akiknek egytől-egyig megismerjük a háttértörténetét − végtelenül egyszerűek, a jókban nincsen semmiféle kivetnivaló, fedhetetlenek, a negatív szereplők pedig még álmukban is kisállatokat mészárolnak le, nehogy legyen egy pozitív tulajdonságuk. Ugyanezen a sémán maradva a pozitív karakterek kapcsolatai (az elején bemutattak és a később kialakultak is) idilliek, egyetlen alkalmat leszámítva szinte minden úgy történik, hogy ne csorbuljon senki lelki világa. Ennek ellenére kár lenne elvitatni a regénytől, hogy hamar megkedvelhetőek, és – mint azt a cím is mutatja – kötődni lehet hozzájuk.

A cselekmény több párhuzamos szálon fut egyszerre, így a könyv végig izgalmas képes maradni, annak ellenére, hogy legtöbb történés vagy váratlannak szánt fordulat előre megjósolható. Pont Nora Robertsnél sérelmeztem azt, hogy megteremt egy izgalmas jelentet, aztán nem használja ki eléggé, A Kötődés meg átesik a ló másik oldalára. Van egy rész, amikor a gyilkos belopózik Woody és Megan házába anélkül, hogy tudnának róla, ami nagyon feszült szituációt eredményez, de aztán ez addig nyúlik, hogy a feszültség elszáll, és az egész már-már komikussá válik, ahogy kerülgetik egymást egyfolytában (miközben az olvasó a két főszereplő esti rutinjának minden egyes apró részletét megismeri). A karakterek ráadásul néha túl könnyen vagy rendes indok nélkül jutnak bizonyos következtetésekre. És mégis, a rövid, pörgős fejezetek, a szálak egymása fonódása összességében pozitív olvasási élményt eredményez.

A Kötődés korántsem egy tökéletes regény, akadnak vele bőven problémák, de azért messze van egy rossz könyvtől. Pont arra való, hogy kikapcsoljon és jó pár kellemes pillanatot okozzon.

Koontz, Dean. Kötődés. XXI. Század, Budapest, 2020, 400 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek