Könyv hétvégre! Lángoló város

Don Winlsow amerikai író, a The New York Times egyik sikerszerzője, aki sok mindenben kipróbálta magát, mielőtt bűnügyi történeket kitalálásának szentelte volna az életét. Dolgozott színházigazgatóként, később mozikat vezetett, s végül egy detektív ügynökségnél is ténykedett, mint magánnyomozó. Az 1990-es évek eleje óta publikál, igazi áttörést azonban a Bobby Z élete és halála hozott neki 1997-ben. Legújabb regénye, a Lángoló város 2022-ben jelent meg a Vinton kiadó gondozásában.

Történetének főszereplője Danny Ryan, aki családja és múltja által belekeveredik az ír és az olasz maffia között kialakult háborúba. Danny igazából nem vágyott erre az életre, egy normális munkát szeretett volna és családot, azonban a körülmények olyan helyzetekbe kényszerítik és olyan kemény döntéseket kénytelen meghozni, hogy önkéntelenül is az események sűrűjében találja magát; sőt, afféle főnök lesz belőle az ír maffiánál. Egy háború azonban súlyos veszteségekkel jár mind a két oldalon, és vajon ki lesz az, aki a végén talpon tud maradni, miközben a város vérbe és lángokba borul?

Don Winslow mérhetetlen egyszerűséggel meséli el Danny Ryan, és rajta keresztül az ír maffia történetét. Az egyszerűség azonban nem negatív jelző ebben az esetben, ugyanis a naturalista, letisztult stílus jól áll ennek a műfajnak, és a fölösleges leírásoktól mentes szöveg miatt pedig egy igen feszes, kiváló dinamikájú regényt kapunk. Ugyanilyen egyszerűséggel működik a főszereplő, Danny karaktere is, akinek hiába vezette a maffiát egykor az apja, ő mégis inkább egy másik utat szeretne választani, azonban felesége miatt végül szülőhelyén marad/ragad. Az kétségtelen, hogy Danny végigmegy egy jellemfejlődésen, döntésein nemcsak a saját, hanem más, hozzá közel álló emberek élete is múlik, személyisége mégis pozitív marad egészen a történet végéig. Néha tényleg úgy tűnik, a főszereplő csupán az események áldozata, fáradozásaiért és önfeláldozásáért azonban semmiféle hála nem jár ki neki.

A Lángoló város atmoszférája első osztályú, Winslow szinte odavarázsolja az olvasót Dogtown bűntől átszőtt utcáira, ahol bizony nem kis különbség van rossz és az annál is rosszabb között. Winslow karakterei egytől-egyig bűnözők, azonban az ellentétes oldal tettei mellett az ír maffia érdemei valahogy sokkal pozitívabb színben tűnnek föl, nekik vannak elveik, míg az olaszok gátlástalansága nem ismer határokat.

A Lángoló város egy remek regény, de nem egy vidám történet. Ennek ellenére bátran ajánlható hétvégére, és egészen könnyedén végig is olvasható alatta.

Winslow, Don. Lángoló város. Vinton, Budapest, 2022., 320 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek