Könyv hétvégre! Mágusok csatája: Éjszakai cirkusz

Fritsi Péter

Erin Morgenstern 2011-ben mutatkozott be az irodalom világában Éjszakai cirkusz című regényével, mellyel azonnal zajos sikert aratott. Jelölélték a Guardian Első Könyv-díjára, az Amerikai Könyvtárosok Szövetsége odaítélte neki Alex-díjat, továbbá 7 hetet töltött a New York Times bestseller listáján, keményborítós változatával egészen a második helyig jutva. Habár az Éjszakai cirkusz még nem olyan kiforrott munka, mint a szerző második könyve, a Csillagtalan tenger, mégis kapunk egy hasonlóan varázslatos világot, melyet már-már fájó szívvel hagyunk ott az elolvasása után.

Történetének két talán legfontosabb szereplője Celia és Marco, két mágusnövendék, akiket gyerekkoruk óta arra képeznek ki a 19 század végén különböző módszerekkel, hogy minél jobbak legyenek, és egy versenyben végül összemérjék az erejüket. A kettejük között lezajló csatához azonban még találkozniuk sem kell, helyszíne pedig az egyedi és különleges Éjszakai cirkusz, fekete, fehér és szürke színeivel, amely csak este nyit ki és hajnalban zár; nappal egyáltalán nem látogatható. Aki egyszer belép ide, az mindig vissza akar térni, csakhogy a cirkusznak nincsen állandó helye, váratlanul bukkan föl a világ különböző pontjain, hogy aztán ugyanolyan hirtelen eltűnjön, mint ahogy megérkezett. Celia és Marco itt éli ki tehetségét a legkülönfélébb varázslatokkal, csak hogy egy idő után nem küzdenek egymás ellen, hanem el akarják bűvölni a másikat. A verseny hamarosan értelmét veszti, de nem lehet belőle kiszállni.

A Csillagtalan tenger rettentően magasra tette a mércét, és bár az Éjszaki cirkusz sem a bemutatott világával, sem a támájában nem közelíti meg utódja szintjét, első könyvnek – sőt, ezt leszámítva is – minőségi munka. A regény története, idősíkjai ugyanolyan szerteágazóak, mint perspektívái, melyek több érdekes karakteren keresztül mesélik el a cselekményt. Igaz, Marco számomra nem volt a legszimpatikusabb karakter, de kétségtelen, hogy ellenfelével és sorstárával mind a kettejüknek egy nehéz életút jutott. Marcót hiába fogadták örökbe, Celia hiába került az apjához anyja halála után, nevelőik – mert egyik sem volt igazán szülő – egyetlen célt tűztek ki, hogy felkészítsék őket a versenyre; szeretet keveset adtak, távolságtartást annál többet. De ugyanolyan érdekesek a mellékkarakterek a regény során, a cirkuszban született ikrek története, illetve a velük találkozó Baley, nem is beszélve a német órásmesterről, aki utána a varázslatos hely megszállottja lesz, és kisebbfajta kultuszt alakít ki körülötte az írásaival.

Azért, aki szerette a Csillagtalan tengert, az Éjszakai Cirkuszban is megtalálja azokat az elemeket, amik olyan különlegessé tették azt a regényt: nem csak egy varázslatos világot, melyben maga az olvasó is szívesen elidőzne, hanem irodalmi utalásokat és áthallásokat, melyeket öröm felfedezni, csak úgy, mint a cirkusz mágikus sátrait és produkcióit.

Az Éjszakai cirkusz váratlanul érkezik és türelmes, képes 8 hosszú évet várakozni a polcon, hogy aztán végre elolvasásra kerüljön.

Morgenstern, Erin. Éjszakai cirkusz. Libri, Budapest, 2012, 406 oldal.


Hasonló cikkek