Könyv Hétvégre! Mesék a hurokból

A svéd Simon Stålenhag a mai kor egyik legnépszerűbb digitális művészei, akinek képei meghódították már az egész világot, mielőtt nyomtatásban megjelentek volna. Tavalyi könyve, az Elektronikus Állam az Egyesült Államokba kalauzolta el az olvasót, míg a nemrég napvilágot látott Mesék a Hurokból ezúttal svéd területen játszódik. Mind a két illusztrált kiadvány esetében a hangsúly inkább a hangulatra helyeződik, és a felépített világ erősségére, annak hihetetlenül valószerű ábrázolására.

A Mesék a Hurokból eseményei szerint 1954-ben a svéd kormány elrendelte a világ legnagyobb részecskegyorsítójának a megépítését, amely végül 1969-re készült el. A területet a helyiek egyszerűen csak Huroknak nevezik, ahol különös, roppant építmények emelkednek a távolban, és furcsa történeteteket lehet hallani mindenhonnan. Simon Stålenhag a saját gyermekkorát meséli el és ábrázolja egy egészen egyedi, science-fiction világba ágyazva, ahol a sorsukra hagyott robotok, különös építmények és megmagyarázhatatlan események csak úgy a mindennapi élet részét képezik, mint a ház előtt parkoló Volvók.

Míg az Elektronikus Államban azért volt egy átfogó történetszál, még ha nem is túl bonyolult, a Mesék a Hurokból esetében inkább csak vázlatszerű leírásokat kapunk a szerző szemszögéből fontosnak gondolt dolgokról. Legyen szó egy különös építményről a víz alatt, az erdőben portyázó dinoszauruszokról, teleportáló kapukról vagy éppen egészen furcsa mesékről a környékről. A Mesék a Hurokból olyan, mint egy illusztrált – nem is akárhogyan – napló, ahova az ember feljegyez érdekes dolgokat, ahol bemutat néhány izgalmas dolgot a gyerekkorából (arról nem is beszélve, hogy sokan vágytak ilyesféle kalandokra és felfedezésre váró rejtélyekre). Az igazat megvallva nem is hiányzik belőle egy komplex történet, egészen jól áll a könyvnek, hogy az olvasó kisebb-nagyobb szeletet kap a Hurok világából.

A könyvet jó érzés kézbe venni, lapozni pedig még annál is jobb; aki szereti az igazán szép, igényes kiadványokat, az garantáltan nem fog csalódni, érdemes elmerülni a részletekben, mert abból aztán akad bőven.

Simon Stålenhag képeinek nagy része amúgy megtalálható az interneten, megéri rájuk szánni az időt. A Mesék a Hurokból történeteiből az Amazon készített sorozatot.

Stålenhag, Simon. Mesék a Hurokból. Agave Könyvek, Budapest, 2020, 128 oldal


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek