Könyv hétvégre! Midnight Club

Chrisptopher Pike foglalkozott számítógép programozással és házak festésével is mielőtt elkezdett volna történeteket írni főként a fiatal felnőtt korosztálynak. Bár Pike-tól a pályafutása során megjelent néhány felnőtteknek szóló regény is, hírnevet leginkább a tinédzser thrillerekkel szerzett magának. Ebbe a kategóriába sorolható a nemrég a Könyvmolyképző kiadó gondozásában megjelent Midnight Club – Éjféli klub című kisregény is, melyből a közeljövőben sorozat készül a Netflixre.

Történetének főszereplője a magyar névvel rendelkező, de lengyel származású Ilonka, aki halálos beteg. Életének utolsó – valószínűleg nem túl hosszú – szakaszát a Rotterdam House nevű hospice-házban tölti hasonló sorsú tinédzser társaival. Ebből öten éjjelente összejárnak, hogy történeteket meséljenek egymásnak, és magukat csak Éjféli klubnak hívják. A mesék, melyek itt elhangzanak azonban nem mindig kellemesek, csak úgy, mint a bent lakók élete. De vajon van-e valami plusz jelentése ezeknek a történeteknek, és vajon ha ilyen közel a vég mindenki számára, van-e valamiféle élet a halál után?

A horror műfajában már többször előfordult, hogy egy társaság összeült azért, hogy rémisztő történeteket meséljenek egymásnak. Így történt ez Peter Straub Ghost Story című regényében és Stephen King Légzőgyakorlatában is (kisregény a Remény Rabjaiban), de egyáltalán nem erről van szó az Éjféli klub esetében. Pike fiatal felnőtteknek szóló kisregénye ugyanis a fülszöveg ellenére nem horror, ám igen komoly témákkal foglalkozik. Tinédzser főszereplői halálos betegek, akik ilyen-olyan szinten mind el tudták ezt fogadni, éppen ezért – és a helyszín atmoszférája miatt – a történet képes egyszerre megrázó és felemelő is lenni. Megrázó, hiszen a szimpatikus karakterek egészen fiatalon a végnapjaikat élik annak tudatában, hogy egyik napról a másikra meghalhatnak. De felemelő is, mert ugyanezek a fiatalok kénytelenek olyan teherrel megbirkózni, amit másoknak sohasem kell megtapasztalniuk.

Pike egy egészen melankolikus történetet – illetve nem is csak egyet – mesél el az Éjféli klubbal, amit nem feltétlenül csak az eredeti olvasóközönségnek érdemes kézbe vennie. A kisregény hangulatát figyelembe véve pedig, ez az alapanyag nem is kerülhetett volna jobb kézbe, mint Mike Flanagan.

Pike, Christopher. Midnight Club – Éjféli Klub. Könyvmolyképző, Szeged, 2022., 184 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek