Könyv hétvégre! Pokoljárás Indiában: Káli dala

A Káli dala a számos irodalmi díjjal kitüntetett Dan Simmons első regénye, mely 1986-ban el is nyerte a rangos World Fantasy-díjat. Habár az író hírnevet főleg a Hyperion-könyvekkel szerzett magának, amiket sokan a science fiction legjobbjai közé sorolnak, Simmons rengeteg műfajban kipróbálta magát, természetesen mindegyikben sikeresnek is bizonyult. A Káli dala egy horror történet, amelyben rettegni nem a természetfelettitől kell a legjobban, hanem a gyarló emberi természettől és egy idegen kultúrában való kiszolgáltatottságtól.

Története szerint Robert Luczak azt a megbízást kapja, utazzon el Kalkuttába a családjával, hogy utánajárjon egy közel tíz éve halottnak tűnt indiai költő – M. Das – rejtélyes újbóli feltűnésének. M. Das egy évtizeden keresztül hallgatott, új versei azonban sokkal komorabb, horrorisztikusabb hangneműek, mint a korábbiak, és kétséges, hogy ugyanarról a személyről van-e szó. Robert vállalja a feladatot, hogy megoldja a rejtélyt, és ír róla egy cikket. Így feleségével és kislányukkal Kalkuttába mennek, ott azonban Robert olyan sötét dolgokba keveredik, melyek egész további életére kihatással lesznek.

A Káli dala története igazából nem egy nagy szám, de amiben első osztályú, az a regény hangulata. Már szinte az első pillanattól kezdve, ahogy Robert és családja megérkezik Kalkuttába, érezhető az egész könyvön végighúzódó nyomasztó feszültség. A város zsúfolt, mocskos, tele van szeméttel, a hőmérséklet elviselhetetlenül magas, csak úgy, mint a páratartalom. Egy telefonbeszélgetés lebonyolítása egy kálvária, mert mindig megszakad a vonal, gyakran pedig rövidebb vagy hosszabb időre áramkimaradás következik be. Ebben a környezetben követhetjük végig Robert nyomozását Kalkutta sötét sikátorain keresztül, miközben olyan elképesztő, hátborzongató történeteket hallhatunk, amelyek könnyen okozhatnak álmatlan éjszakákat.

Robert egyre mélyebbre süllyed a város és India rejtélyeibe, de sikerül-e neki épségben kikeverednie az egészből?

Simmons, Dan. Káli dala. Delta Vision, Budapest, 2007, 280 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek