Könyv hétvégre! Ready Player Two

Ha a rendszer igazi rabja vagy.

Ernest Cline hatalmas videojáték, Star Wars és Dungeons & Dragons rajongó, aki az informatika területén dolgozott, volt kétszer slam poetry bajnok, szabadidejében pedig forgatókönyveket írt, mielőtt 2010-ben megjelent első és roppant sikeres regénye, a Ready Player One. Jó egy évtizeddel később meg is érkezett hozzá a folytatás, a Ready Player Two.

Történetében néhány nappal azután járunk, hogy Wade Watts megnyerte az OASIS alapítója, James Halliday legendás versenyét, és szinte azonnal újabb hihetetlen felfedezést tesz. Halliday egy olyan technikai újdonság prototípusát hagyta örökösére, amely alapjaiban változtatja meg a virtuális valóságban töltött időt – sokkal jobban átélhetővé teszi azt. Emellett egy újabb rejtvényt is kihirdetett, melyet csakis kizárólag Watts fejthet meg, és hamarosan az OASIS és a való világ sorsa is a főszereplő és barátai kezébe kerül.

Ernest Cline a Ready Player One-nal azonnal belopta magát sok olvasó szívébe, még olyanokéba is, akik nem feltétlenül akkora rajongói a 80-as és 90-es évek videojátékainak és popkultúrájának. Második regénye, az Armada kissé csalódás volt az elsőhöz képest, de így legalább lehetősége nyílt a szerzőnek, hogy a Ready Player Two-val kijavítsa a hibákat. Nos, ez nagyrészt sikerült is neki, hiszen új könyvében az elsőnél már bevált recepttel – és szereplőkkel – dolgozik, és Cline még arra is képes volt, hogy ismét egy izgalmas játékot és egy még nagyobb tétet helyezzen a középpontba. Külön dicséretet érdemel a negatív főkarakter személye, hiszen így Watts és barátai nem csak egy láthatatlan gonosz erővel kénytelenek szembenézni, hanem sokszor saját ambivalens érzéseikkel is kénytelenek megküzdeni ezzel kapcsolatban.

A Ready Player Two közel sem tökéletes, érezhetően az elején túl sokat időzik, mire rendesen beindulnak az események, addig a pontig meg szinte kizárólag a világépítés és bemutatás zajlik. Viszont az utána zajló eseményekre és izgalmi faktorra már nem lehet panasz, ráadásul maguk a rejtélyek is talán közismertebb és jobban befogadható alapanyagokból épülnek föl. A Ready Player Two egészen biztosan nem fog csalódást okozni azoknak, akik már az első részt is szerették.

Cline, Ernest. Ready Player Two. Agave Könyvek, Budapest, 2021., 432 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek