Könyv hétvégre! Rémálmok sikátora

William Lindsay Grisham hányattatott sorsú amerikai szerző volt, aki pályafutása során csupán két fikciós regényt írt, melyek közül az 1949-ben megjelent Limbo Tower szinte teljesen észrevétlen maradt. A három tényirodalmi művén kívül még a Rémálmok sikátora kötődik a nevéhez, amely 1946-ban sikert és hírnevet hozott neki, de később mind a kettőt elvesztette. A Rémálmok sikátora afféle underground regény, amely most megjelent hazánkban is a belőle készült film miatt.

Történetének főszereplője a fiatal Stan Carlisle, egy vásári mutatványos, aki az országot átutazva képzi magát mentalistává, majd valamivel később spiritisztává. Mindennapi munkájának egyetlen célja van: hogyan tudja a rászedhető embereket minél jobban, azaz minél több haszonnal becsapni. Magánélete terén sincs ez másképp, hiszen párkapcsolatában is az elsődleges szempont, hogy kedvesét felhasználhassa a cél érdekében. Ám az ilyesfajta hatalomnak ára van, és korántsem biztos, hogy az ember képes lesz mindig ép bőrrel megúszni a hazugságokat.

A Rémálmok sikátora Stan Carlisle regénye, az ő életét követhetjük benne végig, szinte kivétel nélkül az ő felemelkedéséről és törtetéséről olvashatunk a cselekmény során, melyet csak néha szakítanak meg más, rövid kitenkintések. Grisham a kezdetekben hihetetlen részletességgel mutatja be a vásári mutatványosok mindennapjait, és azt, hogy milyen könnyűszerrel lehet kihasználni a hiszékeny embereket, hiszen nincs is szükség másra hozzá, mint egy kis elterelésre. Azonban míg ez betudható olcsó csínytevésnek, később a történet egy jóval bizonytalanabb és sokkal durvább világba kalauzolja az olvasót, ahol a főszereplő olyanná válik, mint valami pióca, aki az emberek fájdalmából és gyászából táplálkozik. Carlisle nem csak képzi magát, hanem egy olyan személlyé válik, aki többet és többet akar, pénzből és hírnévből egyaránt. És ahogy a cselekmény előre halad, úgy hullik lassan darabokra a főszereplő körül minden, míg végül a rengeteg hazugság és ferdítés utoléri őt.

A Rémálmok sikátora nem könnyű olvasmány, és nem feltétlenül a hossza miatt, hanem mert nehéz témákat dolgoz föl súlyos leírásokkal; érdemes rászánni az időt.

Grisham, William Lindsay. Rémálmok sikátora. Atheneaum, Budapest, 2022., 374 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek