Könyv hétvégre! Rémálom nászút: Az apartman

Az S. L. Grey név igazából egy dél-afrikai írópárost takar, Sarah Lotzot és Louis Grennberget, akik 2011-ben publikálták első regényüket. Sarah Lotz nevével már találkozhattak korábban a magyar olvasók, hiszen A Hármak című könyvével szép sikereket ért el, emellett foglalkozik forgatókönyvírással és hatalmas zombi rajongó. Louis Greenberg vámpírregényekből szerezte a mesterdiplomáját, és a valláson túli apokaliptikus fikcióból írta a doktori disszertációját, ami egy tagadhatatlanul menő dolog. Kettőjük egy szemináriumon találkozott először, és a horror iránti szeretetük vezetett a közös munkához, így született meg ötödik közös regényük is, Az apartman.

Történetének főszereplője Mark és Steph, akik Fokvárosban élnek lányukkal, mindennapjaikat azonban beárnyékolja egy múltban történt esemény: az éjszaka közepén három maszkos férfi tört be a lakásukba, és kirabolta azt. Szerencsére nekik nem esett bajuk, de azóta félelemben élik életüket, a paranoia beleivódott a hétköznapokba. Így mikor egyik ismerősük felajánlja a lehetőséget, hogy Párizsba utazzanak néhány napra egy lakáscsere program keretein belül, némi huzavona után végül beleegyeznek a dologba. Azonban amikor megérkeznek Párizsba, a cserelakás egyáltalán nem olyan, mint a korábban megtekintett képeken, és ha ez nem lenne elég, hamarosan megmagyarázhatatlan dolgok kezdenek történni. Az álomnyaralás rövid időn belül egy rémálom túrává válik.

Az apartman az ember egyik legelemibb félelmét használja föl remekül, a biztonságot jelentő otthon illúzióját szaggatja darabokra. A regény azonnal szakít a klisés helyszínek hagyományával, és bár a két főszereplő itt is elutazik egy távoli helyre, ez ezúttal egy urbánus környezet, a francia főváros. Ugyan történnek megmagyarázhatatlan, természetfeletti események, az atmoszférát mégis Mark és Steph anyagi és érzelmi kiszolgáltatottsága teremti meg. Hiába jöttek el erre a nyaralásra, amire kölcsön kaptak, pénzügyi helyzetük egészen szűkre szabja lehetőségeiket, a támadás óta kettejük közötti szakadék pedig csak még tovább szélesedik, ahogy a konfliktusok egyre gyakrabban a felszínre kerülnek.

A regényt Mark és Steph narrálja felváltva a fejezetekben, így mind a kettejük perspektíváját megismerhetjük. Mark az, akit a nagyobb tragédia érte igazából, hiszen nem csak első lánya elvesztését képtelen feldolgozni, hanem emészti magát, amiért nem tudott semmit tenni, amikor a három férfi betört hozzájuk. Annak ellenére, hogy nyilvánvalóan a lehető legjobb dolog volt ebben a helyzetben nem cselekedni, a férfi mégis önmagát okolja, és a legrosszabb, hogy feleségében is megvan egy hasonló érzés. Talán sokkal rosszabb annál, ami utazásuk alatt történt, hogy soha többé nem fogják biztonságban érezni magukat az otthonukban.

S. L. Grey Az apartmannal bizonyította, hogy a horror egyik friss hangjához van szerencsénk, kár, hogy szerzőpárostól azóta nem jelent meg más regény.

Grey, S. L. Az apartman. Agave Könyek, Budapest, 2017, 272 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek