Könyv Hétvégre! Se veled, se nélküled: Normális emberek

Sally Rooney 2017-es első regényével, a Baráti beszélgetésekkel azonnal elsöprő sikert aratott, megjelenési jogait 12 országba adták el egyszerre, elnyerte vele a Dylan Thomas- és a Folio-díjat, a Sunday Times pedig az év fiatal írójának választotta a szerzőt. Második könyve, a Normális emberek sem bizonyult kevésbé sikeresnek, amely két fiatal bonyolult és összetett kapcsolatát meséli el a gimnáziumtól egészen az egyetemi évekig.

Történetének két főszereplője, az ugyanabba az iskolába járó Connell és Marianne, akik nem is különbözhetnének jobban egymástól. Connel népszerű a gimnáziumban és kiváló tanuló, Marianne habár okos, mégsem szól senkihez, folyton egyedül van. Connel anyja Marianne házában takarít, így ismerkedik meg egymással jobban a két fiatal, hogy fölfedezzék, egészen kedvelik egymást. Hamarosan viharos kapcsolatba kezdenek, sokszor úgy tűnik, sorsuk teljesen egymásba fonódott, de az élet bizony kegyetlenül közbeszól.

A regényből népszerű sorozat készült, amely itthon az HBO GO kínálatában tekinthető meg.

A cím könnyedén megtévesztő lehet, hiszen nem a két főszereplőre vonatkozik, akik távolról sem élnek normális életet. Marianne abuzív családja miatt visszahúzódó, bátyja verbálisan és néha fizikálisan is bántalmazza, anyja úgy tesz, mintha ezzel minden rendben lenne. Connelt az anyja egyedül neveli, a fiú intelligens, népszerű, mégsem találja igazán a helyét a világban, a lányokkal sem jut egy hullámhosszra, hiába rendelkezik lelkes rajongótáborral. Mikor a két fő karakter a regény elején egymásra talál, kétségtelen – még ha ezt maguknak nem is vallják be −, hogy igazi szerelemről van szó, olyasfajtáról, amely nem igényel egyik féltől sem kötöttségeket, bensőséges kapcsolatukban egészen kiteljesedhetnek.

A könyvben kettejük különböző, mégis sokszor egybefonódó életútját követhetjük végig, mely hol rendes kapcsolat, hol csupán barátság, de a két személy képtelen hosszabb időre elszakadni egymástól, muszáj egymás társaságát felkutatniuk, még ha előtte nem is találkoztak egy ideje. Rooney tökéletesen mutatja be a két fiatal lelki világát, így ha teljesen azonosulni nem is lehet a karakterekkel, motivációjuk érthető marad, kivéve akkor, mikor döntéseik még saját maguk előtt sem tisztázottak. A regény vége miatt pedig külön plusz pont jár.

Rooney, Sally. Normális emberek. XXI. Század, Budapest, 2020, 302 oldal.

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek