Könyv hétvégre! Szörny születik: Fekete Tom balladája

Victor LaValle a 2000-es évektől publikál regényéket, pályafutása során már a kezdetektől számos irodalmi díjat ítéltek oda neki, habár az átütő sikert a Bölcsőrablók című könyve hozta el, mellyel elnyerte többek a között a World Fantasy-, a Dragon- és a British Fantasy-díjakat. Magyarul ezenkívül eddig csupán egy kisregénye jelent meg, a Fekete Tom balladája, amellyel a szerző ismét bebizonyította, hogy érdemes olvasni a történeteit.

Történetének főszereplője Charles Thomas Tester, aki az 1920-as évek Harlemjében éli mindennapjait, és szüleivel ellentétben nem éppen tisztességes munkával keresi a kenyerét. Tom tisztában van azzal, hogy az illúzió milyen kapukat képes megnyitni számára, és hogyan juthat így viszonylag könnyedén sok pénzhez. Ám amikor egyik nap egy különös könyvet szállít el egy még különösebbnek nőnek, egy olyan mágiával átszőtt világban találja magát hamarosan, melyben megannyi veszély leselkedik rá. Tom hamarosan rá kell hogy jöjjön, néhány ajtó bizony jobb, ha zárva marad.

Ismét egy kisregény, és egy újabb pozitív csalódás a Molly Southbourne ezer halála vagy a Sosem voltál itt után. Victor LaValle már a Bölcsőrablók című regénnyel is bebizonyította, hogy méltó arra a sok elismerésre, melyben pályafutása során részesült, de ezzel a korábbi és jóval rövidebb történetével sem vall kudarcot, ha a hangulatteremtésről van szó. Míg a Bölcsőrablók finoman figyelmeztet, hogy a közösségi médián keresztül akaratlanul engedünk be ismeretleneket az életünkbe, addig a Fekete Tom balladája a Red Hook című H. P. Lovecraft novellát gondolja/értelmezi újra, melyben erőteljes szerepet játszik a rasszizmus. Pozitívum, hogy a szerző igazából nem ítélkezik, sőt, Lovecraftnak ajánlja a kisregényt, igaz megjegyzi, ez érzései ambivalensek, hiszen pont a feldolgozott (Red Hook) írásban érződik erőteljesen a horror mesterének tartott férfi rasszizmusa. LaValle csavar egyet az eredeti novella üzenetén, és az 1920-as években élő fekete férfi szemszögéből mutatja be az eseményeket, miközben a történetben nagy szerepet kapnak a lovecrafti elemek.

A Fekete Tom balladája egy sötét mágiával átszőtt, hangulatos kisregény, amely önmagában is megállja a helyét, és nem kell ahhoz Lovecarft rajongónak lenni, hogy élvezni tudjuk az olvasását.

LaValle, Victor. Fekete Tom balladája. Fumax, Budapest, 2017, 126 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek