Könyv Hétvégre! Társadalmi kritika: Radikálisok

Cory Doctorow első könyve 2001-es megjelenése óta a sci-fi irodalom és közösség egyik legnevesebb tagjai között tartják számon, aki a Kistestvér című ifjúsági regényéért számos díjat kapott és a New York Times Bestseller listájára is felkerült vele. Legutóbbi regényével komoly kritikai sikereket ért el, ami nem is véletlen: a Radikálisok az Egyesült Államok legégetőbb társadalmi problémáira világít rá négy olyan történeten keresztül, amely az elolvasása után még sokáig az olvasó fejében marad.

A Radikálisok négy kisregényre tagolódik, amelyből az utolsóban, a Vörös Halál Álarcában egy milliárdos évek óta készül arra, hogy a világ összeomlik körülötte, és az általa kiválasztott harminc emberrel a hegyekbe épített bunkerben próbálnak elrejtőzni, amíg helyreáll a rend. Ez a történet bemutatja azt az állandó paranoiát, amely folyamatosan jelen van (mos éppen mindenki életében), hogy az általunk ismert társadalom bármelyik pillanatban összeomolhat. A főszereplő milliárdos Istenként dönt arról, hogy kinek nyújt lehetőséget a túlélésre, ugyanakkor ironikus módon a pénze semmit nem ér akkor, amikor fertőzés tombol az emberek között. Ki lehet zárni a külvilágot valameddig, de a természet úgyis megtalálja az útját végül.

Az Engedélyezetlen kenyér a könyv egyik legjobbja: egy bevándorló viszontagságait meséli el, ahogy boldogulni próbál Amerikában. Szinte kiugrik a bőréből, mikor egy saját lakáshoz jut, ám vannak bizonyos feltételek, amik először nem zavarják, de később kétségbeejtővé válnak. A lifteket csak akkor használhatják a házban, ha a gazdagok már felmentek vele a saját emeleteikre, a hűtőbe csak bizonyos márkájú termékeket pakolhat, ahogy a kenyérpirító sem fogad el bármilyen kenyeret. A probléma akkor kezdődik, amikor a kenyérpirító cége összeomlik, és nem lehet benne semmilyen pirítóst készíteni. A történet főszereplője, Salima kénytelen megoldást találni a problémára: meghekkeli a kenyérpirítót, csak hogy ez illegális. Az Engedélyezetlen kenyér remekül mutatja be a kisember viszontagságait, a társadalmi-gazdasági különbségeket, és hogy attól, hogy valaki nem jó helyre született, még lehetnek zseniális ötletei.

A kötet címadó kisregénye, a Radikálisok az amerikai egészségügy problémáit taglalja; hogy hiába van az átlagembernek a legkiválóbb biztosítása, a biztosító cég mindig képes valami indokot találni, hogy ne kelljen fizetni a kezelésért, amely az esetleges gyógyulás lehetőségét kínálná. Habár ez a történet valójában csak a legszélsőségesebb eseteket mutatja be, Michael Moore 2007-es Sicko című dokumentumfilmje óta tudjuk, hogy a probléma sokkal mélyebben gyökeredzik és sokkal szerteágazóbb is.

A Mintaszerű kisebbségben egy szuperhős olyan problémába ütközik, amellyel rendesen meggyűlik a baja: a rendőri túlkapásba és a rasszizmusba. Az Amerikai Sas régóta ténykedik a földön az igazság nevében, ám most olyan dologgal kell megküzdenie, amit nem tud erővel megoldani. A rasszizmust nem lehet ököllel szétcsapni, ahogy a rendőri korrupciót sem. Doctorow zsenialitását bizonyítja, hogy − bizonyára nem véletlenül − pont ezt a témát egy „képregény műfajban” bontja ki és taglalja, melyek a legtöbbször olyan fehérek, mint a frissen hullott szűz hó.

A négy kisregénye akkor is élvezetes olvasmány, ha az ember csak jó történetekkel akarja elütni a szabadidejét.

Doctorow, Cory. Radikálisok. Agave Könyvek, Budapest, 2020, 336 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek