Könyv hétvégre! The Final Girl Support Group

Az igazi túlélők regénye.

Grady Hendrix egy amerikai szerző, újság- és forgatókönyvíró, aki könyvtárosként dolgozott, míg meg nem írta első nagysikerű, bestseller regényét, mely a Horrorstör címre hallgatott. Hendrix ezzel a könyvével azonnal széles körben szerzett magának hírnevet, hiszen a Horrostör – Egy Ikeához hasonló bútorboltban játszódó horror – ötlete és kivitelezése is zseniális volt, azonban a történet és a karakterek hagytak maguk után némi kivetnivalót. 2021-ben jelent meg eddigi legújabb műve, a The Final Girl Support Group, melyet a Goodreads-en az olvasók az év legjobb horror regényének választottak. A The Final Girl Support Group fülszövege pedig igazi darabolást ígér…

A final girl (utolsó/végső lány) az a személy a horror filmekben, aki képes volt fölvenni a harcot a halálos ellenséggel, aki mondjuk előtte egy macsétával hentelést rendezett az életképtelen fiatalok között az aktuális amerikai nyári táborban. Ő az, aki minden nehézség és megpróbáltatás ellenére túl tudja élni az eseményeket, és a fröcsögő vér közepette győzedelmeskedik a gonosz fölött. Csak éppen arról nem szól sosem a történet, hogy mi történik ezután ezekkel a lányokkal. Hogy egész hátralévő életükben paranoiások lesznek az átélt trauma miatt, hogy nem tudnak többé kimenni nyugodtan az utcára, mert félnek a rájuk leselkedő veszélyektől. És mi van akkor, ha ezek a lányok egy terápiás csoportba verődnek felnőtt korukban, és az egyikük közülük gyanús körülmények között meghal?

Nos, a The Final Girl Support Group erre semmilyen módon nem ad választ, ugyanis ez a regény nem erről szól. Hendrix nem csak a címmel, fülszöveggel és könyv elején található tartalomjegyzékkel (amely amúgy feltűnően nagy zagyvaság) téveszt meg, hanem az első három fejezettel is. Csupán ezek után kezdi el mesélni az igazi történetet, amelyre amúgy nem lehet panasz, mert izgalmas, érdekes, és pengeélen táncol az egész cselekmény alatt a horror és a thriller határán. Nehéz úgy beszélni a The Final Girl Support Group-ról, hogy az ember ne áruljon el fontos részleteket belőle, de az biztos, hogy főszerepben egy igazán rátermett, a túlélésre és küzdésre született személyt kapunk főhősünk, Kris személyében, aki simán elmenne amúgy egy végső lánynak.

A regény egyik központi eleme a zene, abból is a Death Metal, és Hendrix valami egészen zseniális módon építi bele mindenhova a történetbe, hol ismert zenekarokon, hol pedig a könyvhöz írt dalszövegeken keresztül. Ugyancsak pozitívum, hogy az alapötlet igazából nem egyedi, de a szerző képest azt teljesen új köntösbe öltöztetni, és ezáltal frissnek, valahogy másnak érződik, mint korábban. Igaz, hogy megjelenik a természetfeletti a The Final Girl Support Group-ban, de csak nagyon kis hányadban, afféle háttérzajként, és a történet inkább – nagyon okos módon – a két fő karakterre, Kris-re és ellenlábasára koncentrál.

A The Final Girl Support Group egy remek regény – a vége egészen felemelő −, amely szerintem anélkül is működött volna, hogy az elején becsapja az olvasót. Jó szórakozást hozzá!

Hendrix, Grady. The Final Girl Support Group. Penguin Putnam, 2021., 352 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek