Könyv hétvégre! Törés: A madártollas gyilkosságok

J. D. Barker a Négy Majom-trilógiával szerzett magának hírnevet évekkel ezelőtt, és sorozat itthon is nagy népszerűségnek örvend, emellett legutolsó önálló regénye, a Szíve helyén sötétség, ha nem is sikerült éppen tökéletesre, de egy kifejezetten élvezetes olvasmány lett. James Patterson népszerű amerikai krimi szerző, aki 1976-os első megjelent regénye óta több mint 200 másikat írt. Ezek közül 114 lett New York Times-bestseller, amivel a mai napig rekord tartó, sőt, a Guniess Rekordok könyvébe is bekerült a teljesítményével. Kettejük közös munkájából pedig megszületett A madártollas gyilkosságok, amely szerencsére a jobban sikerült krimik/thrillerek sorát gazdagítja.

Történetének elején a kamionsofőr Michael Fitzgerald egy gyilkosság gyanújába keveredik, amit hiába állít, hogy nem követett el, úgy tűnik, a rendőrségnek megdönthetetlen bizonyítékai vannak ellene. Megan, a húga a segítségére siet, de Michael hamarosan megszökik, miközben maga sem tudja, mit higgyen. Ezalatt Gimble különleges ügynök az FBI-tól és Dobbs nyomozó a gyilkosság felderítése közben több hasonló esetet találnak, amit országszerte követtek el, és könnyen lehet, hogy ezeknek köze van valamilyen módon a Fitzgerald családhoz, ahol mind a két szülő elismert elmeorvos. Izgalmas hajsza kezdődik hamarosan, és az áldozatok egyre csak gyűlnek…

 

Korábban már bebizonyosodott, hogy J. D. Barker nagyon ért ahhoz, hogyan írjon olyan történetet, ahol az olvasó tűkön ülve várja a befejezést a regény összes oldalán keresztül. A madártollas gyilkosságok esetében sincs ez máshogy, szinte az első oldalon az események középpontjába csöppenünk, és a könyv egy pillanatra sem lassít le, amíg véget nem ér. A fejezetekben több különböző perspektívából ismerjük meg a cselekményt, a regény tempójához és dinamikájához igazodva ezek csupán két-három oldalasak, szinte már-már vázlatszerűek. A műfaj kliséihez híven a gyilkosságok kellően kegyetlenek, és itt a nem várt fordulatok is tökéletesen vannak adagolva; könnyen hiheti az olvasó, hogy megfejtette a rejtélyt, de A madártollas gyilkosságok bizony még az utolsó néhány oldalra is tartogat meglepetéseket.

A negatívum még mindig ugyanaz a regény esetében, amely a Dracul kivételével az összes Barker művet jellemezte: hogy a szöveg rengeteg helyen tűnik igénytelennek. Most már egészen biztossá vált, hogy ez egy direkt gesztus, és a nyers stílus valóban jól áll ennek a műfajnak, de nem feltétlenül ilyen intenzíven. Rengeteget ront az élményen, főleg ha látszik, milyen könnyedén elkerülhető lett volna a szóismétlés, anélkül, hogy az műnek, túl mesterkéltnek hatna.

Ezen kívül nem lehet ok a panaszra, a műfaj rajongói egészen biztosan imádni fogják A madártollas gyilkosságokat. Fordulatos, izgalmas cselekmény, váratlan fordulatok, és könnyed olvashatóság.

Patterson, James és J. D. Barker. A madártollas gyilkosságok. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 512 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek