Könyv hétvégre! Újjászületés: Molly Southbourne ezer halála

Tade Thompson az Egyesült Királyságban született jorubai szülőktől, de gyerekkorában visszaköltöztek Nigériában, ahol Thompson végül pszichiáterként végzett az egyetemen. Később szülőhazájában a 2000-es évek közepétől kezdi publikálni novelláit, majd science fiction regényeit, melyekkel számos díjat és jelölést bezsebelt. Pályafutása során odaítélték neki az Arthur C. Clarke-díjat, illetve a Molly Southbourne ezer halála című kisregényével elnyerte a Nommo-díjat. A Molly Southbourne ezer halála egy sodró lendületű történet egy lányról, aki szó szerint kénytelen önmagával harcolni.

A történetének főszereplője Molly, aki egy farmon él valahol a világtól elszigetelten, azonban, ha vérezni kezd, egészen furcsa dolog történik: hamarosan föltűnik egy vagy akár több hasonmása. Ezek az ál-Mollyk eleinte békések, de nem kell sok idő, hogy teljesen megőrüljenek, és meg akarják gyilkolni Mollyt. Így főszereplőnk kénytelen az apja és anyja által fölállított szabályok szerint élni, azonban hiába az elővigyázatosság, a hasonmások néha a legváratlanabb pillanatokban bukkannak föl, és látszólag egyetlen céljuk van: elpusztítani Mollyt.

A kisregényeknek talán nincs akkora tere/kultúrája hazánkban, pedig a Molly Southbourne ezer halála remek példa arra, hogy ez bizony nagy kár. A regény dinamikája tökéletes, annak ellenére, hogy lényegében a főszereplő felnövéséről olvashatunk egészen kiskorától, a terjedelem nem érződik kevésnek. A narratív megközelítés is kiemelendő, a jelen időben elmesélt történet így még jobban átélhető, még feszesebbé válik tőle a könyv, rákényszerítve az olvasót, hogy egy ültő helyében olvassa végig azt.

Persze mindez nem működne, ha a Molly Southbourne ezer halála tartalmilag közben nem lenne elég érdekes, de szerencsére erről szó sincs. A regény bátran építkezik a horror- és wierd irodalomból, és a végeredmény egy afféle akció-thriller keveréke lesz, ami sokszor tocsog a vérben. A lezárás egyrészt kielégítő, egy komplex befejezést kapunk vele, másrészt nyitva hagyja a kaput a folytatásnak, ami már meg is jelent angolul, így arra remélhetőleg hamarosan magyarul is számíthatunk.

Thomson, Tade. Molly Southbourne ezer halála. Agave könyvek, Budapest, 2011, 128 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek