Könyv hétvégre! Űrharc: Álmok a csillagok közt

Mostantól nem álom az űrharc, még ha csak könyv formájában is.

Christopher Paolini amerikai fantasy- és science fiction szerző, akinek első regénye, az Eragon 2002-ben jelent meg a szülei tulajdonában lévő kiadónál, hogy aztán egy évvel később New York Times bestseller legyen belőle. A ifjúsági sárkányos Örökség-sorozat még három részt ért meg, az Eragonból még egy filmadaptáció is készült, míg végül 2020-ban Paolini megírta első felnőtteknek szóló könyvét, mely az Álmok a csillagok közt címre hallgat. Az Álmok a csillagok közt egy gigászi űropera, emellett pedig egy könnyen emészthető, élvezetes olvasmány.

Története szerint Kira Navárez xenobiológus munkája közben egy idegen életformát fedez föl egy bolygón, amely később az egész galaxis sorsára kihatással lesz. Kira belekeveredik az események sűrűjébe, és kísérleteket kezdenek rajta végezni, majd kénytelen menekülni, ugyanis közben egy csillagközi háború is kitör a galaxisban. Kirának hamarosan rá kell döbbennie, miközben legtöbbször kénytelen az életéért küzdeni, hogy a világűr korántsem olyan lakatlan, mint azt eddig mindenki hitte.

Az Álmok a csillagok közt nem sokat vár, mielőtt azonnal a dolgok közepébe csap és felpörgeti az történéseket. Az elején Kira és a párja kapcsolata kissé talán túl nyálasan és idillien indul, hogy aztán a szerző minden boldog pillanatot apró darabokra romboljon a következő percben. Az idegen létforma megtalálása a bolygón valóban csak a szövevényes cselekmény elindítója, hogy utána több száz izgalmas oldalon keresztül olvashassuk a főszereplővel történő – sokszor megrázó – eseményeket. A regény a hossza és az aprólékosan fölépített világa ellenére képes végig érdekfeszítő maradni, és jól áll neki, hogy nem sok időt hagy a megnyugvásra.

Egy kis Alien utóérzés – és talán nem is véletlen utalások: Bishop, mint hajóagy −, lehengerlő űrcsaták és bolygóközi kalandok egy igazán nagy volumenű történetben. A regény emellett műfaja ellenére könnyen emészthető, így nem csak kifejezetten sci-fi rajongóknak lehet maradandó olvasmány.

Paolini, Christopher. Álmok a csillagok közt I-II. Európa, Budapest, 2020, 560, 378 oldal.

Könyvek a Pannon Hírnökön – az olvasás mindig öröm!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek