Könyv hétvégre! Út az elveszettekhez

Egyedül stoppolni egy elhagyatott úton különösen veszélyes lehet.

Chevy Stevens ingatlanügynökként dolgozott, mielőtt megjelent volna első regénye, a Still Missing, és főállású író nem lett belőle. A Still Missing azonnal The New York Times bestseller lett, és 2011-ben elnyerte az International Thriller Writers díját. Legutóbbi regénye, az Út az elveszettekhez 2021-ben jelent meg, melyben egy British Columbiai kisvárosban eltűnő lányokról derül ki végre az igazság.

Történetének főszereplője Hailey McBride, aki a Cold Creek városában él, és nemrégen elvesztette az édesapját. A 17 éves lány nővéréhez és annak férjéhez, a csak Fagyosszentként emlegetett rendőrhöz, Vaughn-hoz kerül. A férfi nem csak hivatásában, hanem otthon is vasszigorral tartja meg a rendet, a lányt nem engedi dolgozni, és megpróbálja teljesen beszabályozni. Eközben a városban gyilkosság történik, ami már nem az első eset. Hailey-nek pedig van egy elképzelése arról, ki lehet a tettes.

Az Út az elveszettekhez igazából két nagy szerkezeti egységre bomlik. Az elsőben Hailey történetét ismerhetjük meg, az ő keserű sorsát, akinek nem elég, hogy a gyászával meg kell küzdenie, míg azt is kénytelen elviselni, hogy Vaughn egyfolytában ítélkezik fölötte és minden lehetséges módon megpróbálja megakadályozni a boldogulását. Mire Hailey történetének a végére érünk, szinte egy szemernyi kétség sem marad, ki lehet a gyilkos, hiszen az a terror, amiben a lányt tartja, elképzelhetővé tesz minden vele kapcsolatos ellenszenves gondolatot.

A másik szerkezeti egységben Beth Chevalier, az egyik áldozat nővére érkezik meg Cold Creek városába, csak hogy választ kapjon azokra a kérdésekre, melyek nem hagyják nyugodni húga halálával kapcsolatban. A vallás irányába forduló családja képtelen beszélni a tragédiáról, és bár kettejük közül mindig Beth volt a kötelességtudóbb, most mégis a húga által már kitaposott útra téved, hogy kiderítse, ki ölte meg a lányt. Beth és Hailey története valahol összekapcsolódik, és külön pozitívum, hogy annak ellenére, hogy van közöttük egy igen erős kapocs, mégsem lesznek azonnal a legjobb barátnők (és később sem igazából).

Ha az Út az elveszettekhez nem is egy sodró lendületű thriller, de mindenképpen egy jól felépített regény, melynek a karakterei és a különböző szituációi elég izgalmasak ahhoz, hogy gyorsan végig lehessen olvasni.

Stevens, Chevy. Út az elveszettekhez. Álomgyár, Budapest, 2021., 432 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek